Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 11:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: «Βλέπει» συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 10% έως 15% για φέτος

Ρωσία: «Βλέπει» συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 10% έως 15% για φέτος

H ρωσική οικονομία οδεύει προς συρρίκνωση άνω του 10% φέτος, στη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ της από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν.

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και εκροές κεφαλαίου, ενώ την ίδια στιγμή διατρέψει υψηλό κίνδυνο στάσης πληρωμής χρέους, από τη στιγμή που η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία. 

«Οι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση άνω του 10%», είπε ο Κούντριν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας από το 2000 έως το 2011. Οι προηγούμενες προβλέψεις της ρωσικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 3% φέτος μετά την ανάκαμψη 4,7% του 2021. 

Πηγή προσκείμενη στην ρωσική κυβέρνηση που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 10% και 15% για φέτος. Μία συρρίκνωση της τάξης του 10% θα είναι η μεγαλύτερη πτώση στο ρωσικό ΑΕΠ από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Ηδη, η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει το ρωσικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 11,2% φέτος. 
 
Αναλυτές του Reuters είχαν κάνει λόγο στα τέλη Μαρτίου για συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 7,3%, ενώ για τον πληθωρισμό τον βλέπουν κοντά στα 24%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

H κεντρική τραπεζίτης που «γκρέμισε» αυτό που «έχτιζε» επί οκτώ χρόνια

Παγκόσμια Τράπεζα: Η μισή ουκρανική οικονομία θα εξαφανιστεί φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News