Business & Finance Παρασκευή 20/08/2021, 20:35
ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Fitch: Πώς θα πληρωθεί ο λογαριασμός των 16 τρισ. δολαρίων;

Γιατί η Εσθονία, η Τσεχία, η Νέα Ζηλανδία αρχίζουν να έχουν πρόβλημα

Fitch: Πώς θα πληρωθεί ο λογαριασμός των 16 τρισ. δολαρίων;

Μπορεί τα μέτρα στήριξης να «έσωσαν» εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να στήριξαν πολυάριθμα ευάλωτα νοικοκυριά σ’ όλο τον κόσμο, όμως κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πληρώσουμε και τον λογαριασμό. Έναν λογαριασμό, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 16 τρισ. δολάρια!

Το ερώτημα επομένως, που προκύπτει είναι πώς θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό. Η απάντηση για τον James McCormack, επικεφαλής του τμήματος αξιολογήσεων του Fitch, είναι απλή: Μέσω της αύξησης των φόρων και της μείωσης των δαπανών. Δηλαδή της λιτότητας.

«Η εκτίναξη του κρατικού δανεισμού από την έναρξη της πανδημίας, τελικά θα οδηγήσει σε περιορισμούς δαπανών και υψηλότερους φόρους, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επιστροφή των δημοσιονομικών μεγεθών σε μια βιώσιμη τροχιά» τονίζει, χαρακτηριστικά, επικαλούμενος τα διδάγματα της οικονομικής ιστορίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προεξοφλεί ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να μιλάμε για… λιτότητα, παρότι προς ώρας βρίσκεται εκτός ατζέντας. Κι αυτό, διότι όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού, η «απόδειξη» των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, τα οποία ελήφθησαν από τα κράτη για να αποφευχθεί ένα οικονομικό κραχ, θα δείχνει περίπου 16 τρισ. δολάρια.

Κατα τον ίδιο, ο υπέρμετρος κρατικός δανεισμός μπορεί να κατάφερε να φέρει εις πέρας τον στόχο του, αποτρέποντας μια οικουμενική και ανεξέλεγκτη παγκόσμια κρίση, εντούτοις άφησε στον πλανήτη ένα δυσθεώρητο χρέος, αντίστοιχο των πολεμικών περιόδων. 

Ενδεικτικός είναι ο πίνακας με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις χρέους / ΑΕΠ από το 2019 έως το 2026 στις αναπτυγμένες οικονομίες. Κι αν στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να ζούμε με υψηλά χρέη και ελλειμματικά ισοζύγια, εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται χώρες, οι οποίες ουδέποτε είχαν δημοσιονομικό πρόβλημα ή εκτροχιασμένους προϋπολογισμούς. 

Fitch: Πώς θα πληρωθεί ο λογαριασμός των 16 τρισ. δολαρίων;-1

Χαρακτηριστικά, στην πρώτη θέση «φιγουράρει» η -πάντα δημοσιονομικά σφιχτή- Εσθονία, της οποίας το δημόσιος χρέος από το 8,4% το 2019 προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 40,8% το 2026, σημειώνοντας άνοδο 32,4 ποσοστιαίων μονάδων.

Στη δεύτερη θέση έπεται το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση χρέους 27,8 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν η Αυστραλία (27,5 μονάδες), η Κορέα (27,5) και οι ΗΠΑ (26,3 μονάδες).

Ακόμη και η Νέα Ζηλανδία, η οποία αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο αντιμετώπισης της πανδημίας και η οποία το 2019 είχε δημόσιο χρέος μόλις 32% του ΑΕΠ, θα δει την ανολογία χρέους / ΑΕΠ να μεγεθύνεται στο 50,4% του ΑΕΠ. 

Τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εδώ, με τη Δανία να περιμένει αύξηση χρέους κατά 11,3 ποσοστιαίες μονάδες, την Τσεχία 24,8 ποσοστιαίες μονάδες, το Ισραήλ 20,7 ποσοστιαίες μονάδες, τη Φινλανδία 11,8 ποσοστιαίες μονάδες και τη Σλοβακία 16,1 ποσοστιαίες μονάδες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News