Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 09:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρεοκοπεί ή όχι η Ρωσία; Αύριο ρίχνει αυλαία το σήριαλ

Χρεοκοπεί ή όχι η Ρωσία; Αύριο ρίχνει αυλαία το σήριαλ

Μία ημέρα περιθώριο έχει η Ρωσία για να αποφύγει τη χρεοκοπία, πληρώνοντας τους επενδυτές που έχουν αγοράσει δύο ξένα ομόλογά της. 

Η περίοδος χάριτος για την πληρωμή κουπονιού και κεφαλαίου 650 εκατ. δολαρίων λήγει στις 4 Μαΐου, αφότου τα χρήματα αρχικά μπλοκαρίστηκαν στις αρχές Απριλίου. Και ενώ ήταν βέβαιο ότι η Ρωσία οδεύει προς την πρώτη της χρεοκοπία σε εξωτερικό χρέος εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ξάφνιασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ανακοίνωσε ότι τα χρήματα κινούνται μέσω του χρηματοοικονομικού συστήματος. 

Όμως, τα τελευταία βήματα της πληρωμής δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς τουλάχιστον ένας από τους οίκους εκκαθάρισης δεν είχε λάβει ακόμα τα χρήματα το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Οι δυσκολίες που συναντά η Ρωσία στην εξυπηρέτηση του χρέους της είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Ανάμεσα σε αυτές είναι κυρώσεις κατά των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και το «πάγωμα» των ξένων συναλλαγματικών αποθεματικών της χώρας. 

Η αντίστροφη μέτρηση προς το default ξεκίνησε όταν η JPMorgan Chase μπλόκαρε τις πληρωμές των ομολόγων, εκτελώντας εντολές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Ρωσία προσπάθησε να παρακάμψει το πρόβλημα, πληρώνοντας σε ρούβλια, όμως οι οίκοι αξιολόγησης μίλησαν για παραβίαση των όρων των ομολόγων (που συνεπάγεται default), καθώς οι 30 ημέρες της περιόδου χάριτος είχαν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα. 

Όταν απέμεναν λίγες ημέρες, η Ρωσία χρησιμοποίησε τις εσωτερικές θέσεις της σε δολάρια και έτσι την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι είχε μεταφέρει τα χρήματα για να γίνει η πληρωμή. Πρακτικά, εκπληρώνεται ο στόχος των ΗΠΑ, που ήταν να αναγκάσουν τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τα δολαριακά αποθέματα που έχει εντός της Ρωσίας για να πληρώσει τα ομόλογα, αντί για τη χρηματοδότηση του πολέμου. 

Οι πληρωμές είναι για ομόλογο λήξης 2022 και για κουπόνι άλλου ομολόγου που λήγει το 2042. Εάν τα χρήματα φτάσουν στους ομολογιούχους, η Ρωσία αποφεύγει την πρώτη της χρεοκοπία σε ξένο χρέος από την εποχή που οι Μπολσεβίκοι ανέβηκαν στην εξουσία και αθέτησαν τις πληρωμές στο τσαρικό χρέος, το 1918.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: Έρχεται η δυσκολότερη χρεοκοπία στην ιστορία – Τα προβλήματα που ανακύπτουν

Ρωσία: Χρεοκοπία στις 4 Μαΐου; Τι συμβαίνει, τι σημαίνει

Κρεμλίνο: Πιθανό το default αλλά θα είναι τεχνητό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News