Green Economy Παρασκευή 29/04/2022, 14:06
GREEN ECONOMY

Κομισιόν: Θα δώσει πρόσθετες οδηγίες για τις πληρωμές με ρούβλια

Κομισιόν: Θα δώσει πρόσθετες οδηγίες για τις πληρωμές με ρούβλια

Πρόσθετες οδηγίες θα δώσει η Κομισιόν στις ευρωπαϊκές χώρες για το εάν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο της Ρωσίας χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις, όπως είπε αξιωματούχος των Βρυξελλών στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία γιατί δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, εντείνοντας τους φόβους ότι θα κάνει το ίδιο και σε άλλες χώρες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι διχασμένες στο κατά πόσο η συμμόρφωση με την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια θα παραβιάσει τις κυρώσεις της Ε.Ε.

Υπό τον μηχανισμό που προτείνει η Ρωσία, οι αγοραστές πρέπει να καταθέσουν ευρώ ή δολάρια σε έναν λογαριασμό στην Gazprombank, με την τράπεζα στη συνέχεια να μετατρέπει τα χρήματα αυτά σε ρούβλια.

Η Κομισιόν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες που θα συμμορφωθούν με την οδηγία αυτή θα παραβιάσουν τις κυρώσεις. Αλλά πρόσθεσε ότι οι χώρες θα βρίσκονται σε συμμόρφωση με τις κυρώσεις εάν κηρύξουν ως ολοκληρωμένη τη συναλλαγή τους όταν γίνει η πληρωμή σε ευρώ και πριν αυτή μετατραπεί σε ρούβλια.

«Περαιτέρω λεπτομέρειες στην ανάλυση αυτή θα δοθεί στις χώρες-μέλη», είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν.  

Για τώρα, οι χώρες διαφωνούν με την συμβουλή της Κομισιόν, καθώς Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Σλοβακία και Ισπανία έχουν ζητήσει περισσότερη σαφήνεια.

Καθώς οι κυβερνήσεις ήδη ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις, το ζήτημα κινδυνεύει να διασπάσει το ενωμένο μέτωπο της Ε.Ε. έναντι της Μόσχας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Πώς θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες τη Ρωσία χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις

Μπερδεμένες οι χώρες της Ε.Ε. με τις οδηγίες της Κομισιόν για το ρωσικό φυσικό αέριο

Βρυξέλλες: Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλι παραβιάζει τις κυρώσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News