Business & Finance Πέμπτη 28/04/2022, 17:04
BUSINESS & FINANCE

Βρυξέλλες: Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλι παραβιάζει τις κυρώσεις

Βρυξέλλες: Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλι παραβιάζει τις κυρώσεις

Εξηγήσεις για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες αν και διαφωτίζουν λίγο το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί, δείχνουν ότι το μπλοκ θα συνεχίσει να διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στο ζήτημα.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε σήμερα ότι εφόσον οι αγοραστές πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια και στη συνέχεια δηλώσουν επίσημα ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε, τότε θα θεωρείται ότι δεν παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Αντίθετα, κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο «παραθυράκι» σε περίπτωση που η Ρωσία επιμείνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί λογαριασμός σε ρούβλια για τη συναλλαγή.

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να πληρώσουν σε ευρώ και να επιμείνουν, να κάνουν μια δήλωση ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε. Τότε, οι εταιρείες και τα κράτη-μέλη θα έχουν σεβαστεί τις κυρώσεις», ανέφερε ο ανώτερος Ευρωπαίους αξιωματούχος.

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι αγοραστές πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank (και ειδικά στο δεύτερο κομμάτι): έναν σε ευρώ ή δολάρια όπου θα γίνονται οι καταθέσεις και έναν σε ρούβλια όπου θα γίνεται η μετατροπή.

Ωστόσο, η Κομισιόν αναφέρει ότι ο λογαριασμός σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, γιατί έτσι οι πληρωμές των Ευρωπαίων αγοραστών θα ολοκληρώνονταν μόνο αφού είχε γίνει η μετατροπή από ευρώ σε ρούβλια. Η μετατροπή αυτή χρειάζεται να γίνει με μια συναλλαγή μέσω της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, η οποία όμως τελεί υπό κυρώσεις.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό και ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου λογαριασμού, τα χρήματα σε ευρώ βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών αρχών και της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, και ότι η πληρωμή θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο όταν μετατρέπεται σε ρούβλια. Πρόκειται για καθαρή παράκαμψη των κυρώσεων», επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι αν οι εταιρείες δηλώνουν ότι οι υποχρεώσεις τους ολοκληρώθηκαν όταν καταθέσουν ευρώ στην Gazprombank, τότε δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό στην τράπεζα.

Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδεχομένως να παραβιάζει και αυτό τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Εξάλλου, και στο 97% των συμφωνιών των εταιρειών με την Gazprom αναφέρεται ρητά ότι η πληρωμή πρέπει να γίνεται σε ευρώ ή δολάρια.

Τέλος, η Ε.Ε. δεν σκοπεύει να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές που έστειλε στα κράτη-μέλη πριν λίγες μέρες και οι οποίες προκάλεσαν μπέρδεμα, με αρκετές χώρες – ανάμεσά τους και την Ελλάδα – να ζητούν εξηγήσεις. Η ηγεσία του μπλοκ, πάντως, θα παρέχει νομική βοήθεια για να λυθούν οι όποιες απορίες.

Οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να παρθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως, εταιρείες διανομής αερίου σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία, καθώς και ενεργειακοί κολοσσοί όπως η ιταλική Eni και η αυστριακή OMV, σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη κάνει πληρωμές σε ρούβλια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Μπερδεμένες οι χώρες της Ε.Ε. με τις οδηγίες της Κομισιόν για το ρωσικό φυσικό αέριο

Oικονόμου: Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ τη Ρωσία

Φυσικό αέριο: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News