Business & Finance Πέμπτη 13/01/2022, 14:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: «Όχι» στην εξαγορά της Daewoo Shipbuilding από τη Hyundai

Κομισιόν: «Όχι» στην εξαγορά της Daewoo Shipbuilding από τη Hyundai

Βέτο στην απόκτηση της κορεατικής ναυπηγικής Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, από την επίσης κορεατική ανταγωνίστρια Hyundai Heavy Industries, έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σκεπτικό της απόφασης σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι ότι η συμφωνία αυτή θα ήταν επιβλαβής για τον ανταγωνισμό, καθώς η συγχώνευση των δύο κατασκευαστριών πλοίων θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στον κόσμο. 

Η νοτιοκορεατική Hyundai, μία εκ των μεγαλυτέρων ναυπηγικών εταιρειών στον κόσμο, ανακοίνωσε τη συμφωνία το 2019, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στον ναυπηγικό κλάδο. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, κατέθεσε αίτημα για έγκριση της συμφωνίας από το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κομισιόν. 

Μετά την εξέταση του αιτήματος, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία στον κόσμο, με ένα μερίδιο τουλάχιστον 60% της παγκόσμιας αγοράς. Ένα μερίδιο το οποίο σύμφωνα με την Κομισιόν δεν αφήνει περιθώριο για εναλλακτικές επιλογές στις εφοπλιστικές εταιρείες. 

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο κομμάτι της κατασκευής πλοίων για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα περιορίσει πολύ των ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά.  

Επίσης, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι δύο εταιρείες δεν υπέβαλαν επίσημη κατάθεση με διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον ανταγωνισμό. 

«Δεδομένου ότι δεν υπεβλήθησαν διαρθρωτικά μέτρα, η συγχώνευση θα οδηγούσε σε λιγότερους προμηθευτές και σε υψηλότερες τιμές για τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτός είναι ο λόγος που δεν εγκρίνουμε την συγχώνευση», αναφέρει ο Ευρωπαία Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Μαργκέτε Βεστάγκερ στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News