Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 12:33
BUSINESS & FINANCE

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Παράταση μέχρι και το 2025 για Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία

Πετρελαϊκό εμπάργκο: Παράταση μέχρι και το 2025 για Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία

To έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, συζητείται αυτή την ώρα από τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προτείνουν μια αναθεώρηση για τις χώρες που έχουν άμεση εξάρτηση από την ενέργεια της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί ένας επιπλέον χρόνος στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024, για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο, απαγορεύοντας εντελώς τις εισαγωγές αυτού και των προϊόντων του.

Παράλληλα, η Τσεχία – η οποία είχε διαμαρτυρηθεί έντονα – θα λάβει και αυτή εξαίρεση μέχρι τον Ιούνιο του 2024, αν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα ο αγωγός που τη συνδέει με τη Νότια Ευρώπη μέσω των Άλπεων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται τόσο το Reuters όσο και το Bloomberg.

Οι τρεις χώρες βασίζονται κυρίως στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά αποτελούν μικρό ποσοστό των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών από τη Μόσχα. Σύμφωνα με το σχέδιο της Ε.Ε., θα απαγορεύεται να μεταπωλούν το ρωσικό πετρέλαιο σε άλλους.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι απορρίπτει την αρχική πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «πυρηνική βόμβα» που πέφτει στην οικονομία της χώρας του. Ο Όρμπαν ζητάει πενταετή εξαίρεση για την απαγόρευση του πετρελαίου. Επίσης, η Σλοβακία είχε ζητήσει περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2025.

Θυμίζεται ότι η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέσα σε έξι μήνες και των διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022. Για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, υπήρχε πρόβλεψη μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η Τσεχία είχε… ξεχαστεί.

Tρίμηνη μεταβατική περίοδος για την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με πλοία

Παράλληλα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος τριών μηνών (αντί για ενός μήνα που είχε αρχικά αναφερθεί) για την απαγόρευση παροχής πλοίων και υπηρεσιών, όπως ασφάλιση, για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Όπως αναφέρει το Reuters, η επέκταση της χρονικής περιόδου έγινε μετά από αιτήματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο του μέτρου αυτού στις ναυτιλιακές εταιρείες και ανέφεραν ότι έτσι θα επωφεληθούν επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι ο νέος γύρος κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας περιλαμβάνει επίσης:

  • Αποκλεισμό από το σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, της Sberbank, της Αγροτικής Τράπεζας της Ρωσίας και της Επενδυτικής Τράπεζας της Μόσχας.
  • Περιορισμό στις αγορές real estate σε ευρωπαϊκό έδαφος από άτομα ή εταιρείες από τη Ρωσία.
  • Απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπορίας κάποιων χημικών.
  • Κυρώσεις σε αρκετούς στρατιωτικούς και high profile πρόσωπα, όπως ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και η φερόμενη ως σύντροφος του Πούτιν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η σύντροφος Πούτιν και Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο στόχαστρο κυρώσεων

Οι χώρες της ΕΕ «σχεδόν» έχουν συμφωνήσει για νέες κυρώσεις, είπε κορυφαίος διπλωμάτης

Διχάζει η πρόταση της Ευρωπαϊκήs Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ευρωπαϊκό σχέδιο για μπλόκο στις αγορές real estate από Ρώσους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News