Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 18:06
BUSINESS & FINANCE

Διχάζει η πρόταση της Ευρωπαϊκήs Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο 

Διχάζει η πρόταση της Ευρωπαϊκήs Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο 

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή των σκληρότερων μέχρι σήμερα κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μια σειρά χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, οι οποίες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην υπάρξει μια συμφωνία σήμερα, σύμφωνα με το Reuters και πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν αύριο Πέμπτη. 

Στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνεται η σταδιακή επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες και σε βάθος οκτώ μηνών για το ντίζελ και τα άλλα πετρελαϊκά προϊόντα. Παράλληλα, προτείνεται να απαγορεύεται σε ευρωπαϊκά πλοία η μεταφορά πετρελαίου και συναφών προϊόντων σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην τελευταία πρόταση, αφού ο στόλος της χώρας μας αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χωρητικότητας υπό σημαία Ε.Ε. Η Κύπρος από την πλευρά της μαζί με άλλες χώρες έθεσε προβληματισμούς όσον αφορά την πρόταση για αναστολή της παροχής συμβουλών και λογιστικών υπηρεσιών στη Ρωσία.

Παράλληλα, με την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να παραμένει υψηλή, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ανησυχούν πως δεν θα μπορέσουν να βρουν έγκαιρα εναλλακτικές, ειδικά σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών. 

Από την πλευρά της Κομισιόν υπάρχει η διάθεση για ευελιξία για να υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ. Για παράδειγμα, οι προτάσεις δίνουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως τα τέλη του 2023, για την εφαρμογή του εμπάργκο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, λόγω της υψηλής εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο. Όμως φαίνεται πως οι παραχωρήσεις αυτές δεν είναι αρκετές για να κάμψουν τις αντιστάσεις. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του στο Facebook πως ακόμη και με την χρονική επέκταση που προτείνει η ΕΕ, η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει στις νέες κυρώσεις μόνο αν εξαιρούνταν οι εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μέσω αγωγών. Η Σλοβακία ζήτησε δημοσίως την πρόβλεψη μιας τριετούς μεταβατικής περιόδου. 

Μια απόφαση υψηλού ρίσκου 

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκτός από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία προβληματισμό για τις κυρώσεις εξέφρασαν και εκπρόσωποι της Βουλγαρίας και της Τσεχίας. Δεν αποκλείεται, πάντως να υπάρξει συμφωνία στην αυριανή συνάντηση ή μια από τις επόμενες ημέρες. 

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν ο Simone Tagliapietra, αναλυτής του think tank Bruegel χαρακτήρισε το σταδιακό εμπάργκο σαν μια κίνηση υψηλού ρίσκου. «Βραχυπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα της Ρωσίας σε υψηλά επίπεδα και να φέρει έμμεσα αρνητικές συνέπειες για την ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία λόγω των υψηλότερων τιμών στην ενέργεια, ενώ δεν αποκλείονται και αντίποινα στην προμήθεια φυσικού αερίου», σημείωσε. 

Άλμα 4% στην τιμή του πετρελαίου

Οι προτάσεις των Κομισιόν άνοιξαν νέο κύκλο αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 3,76 δολάρια ή 3,6% στα 108,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραψε αύξηση 3,93 δολάρια ή 3,8% στα 106,34 δολάρια το βαρέλι. «Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πλέον “κακό πετρέλαιο”» δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για την αγορά των εμπορευμάτων της SEB, Bjarne Schieldrop για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ο ενεργειακός πόλεμος του “καλού πετρελαίου” εναντίον του “κακού πετρελαίου” μόλις ξεκίνησε». 

Γενικότερα, οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη «σκαρφαλώνουν» μετά τις ανακοινώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν καταγράψει άνοδο πάνω από 5%. Τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου για τον Ιούνιο ανέβηκαν κατά 7,4% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 106,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Λονδίνο χτύπησε «κόκκινο» με 9,8% αύξηση. Το γερμανικό συμβόλαιο για ηλεκτρική ενέργεια για το 2023 «τσίμπησε» κατά 5,4% και έφτασε τα 216 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται και στη χαμηλή παραγωγή από τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

«Θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου εντός εξαμήνου και των διυλισμένων προϊόντων μέχρι το τέλος του 2022», ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ δεσμεύτηκε ότι το πλήγμα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. 

 

Ο έκτος γύρος ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας αφορά και την τράπεζα Sberbank, μια από τις μεγαλύτερες στη Ρωσία, καθώς και άλλες δύο τράπεζες (την αγροτική και την πιστωτική τράπεζα της Ρωσίας) οι οποίες πλέον «βλέπουν» την έξοδο από το σύστημα SWIFT. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε και κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων στρατιωτικών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στην Ε.Ε.

Επιπροσθέτως, η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η παροχή συμβουλών και λογιστικών υπηρεσιών από την Ευρώπη στο Κρεμλίνο. Επιπλέον, μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, απαγορεύεται η μετάδοση στην Ε.Ε. τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών. «Δεν επιτρέπεται να μεταδίδουν το περιεχόμενό τους πλέον στην Ε.Ε., ούτε δορυφορικά ούτε μέσω διαδικτύου. Τα κανάλια αυτά είναι φερέφωνα των ψευδών ειδήσεων και της προπαγάνδας του Πούτιν και δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τελος, η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε την δρομολόγηση ενός πακέτου ανάκαμψης για την Ουκρανία, ώστε να τη βοηθήσει να ανοικοδομηθεί μετά τη λήξη του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

Κομισιόν: Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Εξαιρέσεις και διαμαρτυρίες από τις χώρες της ΕΕ

Το κόλπο της Ε.Ε.: Πώς θα «γονατίσει» τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου

Άλμα στο πετρέλαιο, υψηλό 2 ετών στο ρούβλι μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News