Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 12:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: «Επιτάχυνε» ο κλάδος υπηρεσιών, υποχώρησε η μεταποίηση τον Απρίλιο

Ευρωζώνη: «Επιτάχυνε» ο κλάδος υπηρεσιών, υποχώρησε η μεταποίηση τον Απρίλιο

Δύο ταχυτήτων ήταν η οικονομική δραστηριότητα τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, καθώς ο κλάδος υπηρεσιών ανέκαμψε δυναμικά, παρά τις αυξήσεις των τιμών, σύμφωνα με το δείκτη της S&P Global. 

Στον αντίποδα, η μεταποίηση δέχθηκε πλήγμα, καθώς οι αλυσίδες τροφοδοσίας έχοντας ήδη παραλύσει από την πανδημία του κορωνοϊού βρέθηκαν αντιμέτωπες και με τις νέες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τα νέα lockdowns στην Κίνα. 

Ο σύνθετος δείκτης PMI μεταποίηση και υπηρεσίες στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 55,8 τον Απρίλιο από το 54,9 του Μαρτίου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που τον έβλεπαν στο 53,9. 

«Η βελτίωση καθοδηγήθηκε αποκλειστικά από τον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε εξαιτίας των προβλημάτων σε επίπεδο προσφοράς και των νέων περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, με ιδιαίτερο πλήγμα να δέχεται η αυτοκινητοβιομηχανία», σημειώνει η Τζέσικα Χιντς της Capital Economics. 

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η μεταποιητική δραστηριότητα κατέβασε ρυθμούς, σε αντίθεση με τον κλάδο υπηρεσιών που επιταχύνθηκε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Στη Γαλλία, η επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών, καθώς δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ και αυξήθηκαν οι παραγγελίες. 

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών στο 57,7 τον Απρίλιο από το 55,6 του Μαρτίου. Αντίθετα, ο δείκτης για τη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών, στο 55,3 από 56,5 του Μαρτίου. 
 
Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για μεταποιημένα αγαθά περιορίστηκε, ενώ ο δείκτης των νέων παραγγελιών περιορίστηκε στο 51,4 από 53,7, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η πανδημία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Κατέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 1,5% – Πλήγμα 0,57% για την Ελλάδα

HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 4% το 2022 – Στο 6,5% ο πληθωρισμός

Ευρωζώνη: Φόβοι για ύφεση το β΄ τρίμηνο μεταξύ των επενδυτών 

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News