Business & Finance Τρίτη 5/04/2022, 12:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Παραμένει σε υψηλούς ρυθμούς η επιχειρηματικότητα 

Ευρωζώνη: Παραμένει σε υψηλούς ρυθμούς η επιχειρηματικότητα 

Το άνοιγμα των οικονομιών από τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, συνετέλεσε ούτως ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των προκλήσεων με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, προβλήματα προκαλούμενα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Έτσι μπορεί η επιχειρηματική δραστηριότητα να επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον περασμένο μήνα, ωστόσο παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη, η S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της εταιρείας, υποχώρησε στις 54,7 μονάδες τον Μάρτιο, από τις 55,5 μονάδες του Φεβρουαρίου, τιμή που ήταν υψηλότερη των 54,5 μονάδων των αρχικών εκτιμήσεων. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. 

Ο υποδείκτης που μετρά τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών σημείωσε οριακή άνοδο στις 55,6 μονάδες, από 55,5 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα και υψηλότερα της τιμής 54,8 των πρώιμων εκτιμήσεων. 

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να καταγράφει νέο ρεκόρ τον Μάρτιο στο 7,5%, οι τιμές παραγωγής του κλάδου των υπηρεσιών σημείωσαν επίσης νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ανερχόμενες στις 62,6 μονάδες. 

Η συνολική ζήτηση συρρικνώθηκε και οι εξαγωγές -οι οποίες περιλαμβάνουν και τις παραγγελίες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης- μειώθηκαν καθώς οι εταιρείες ανέβασαν τις τιμές τους για να αντισταθμίσουν την αύξηση ρεκόρ στο κόστος των πρώτων υλών.

«Το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας της Ευρωζώνης προσέφερε στήριξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω σταθερή επέκταση από την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στην αρχή του έτους», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global.

«Ωστόσο, η ανθεκτικότητα της οικονομίας θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες από την περαιτέρω αύξηση του κόστους ενέργειας και των τιμών των εμπορευμάτων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», συμπληρώνει.

Την ώρα που το κόστος διαβίωσης διαρκώς αυξάνεται και στις αλυσίδες εφοδιασμού παρατηρούνται νέα προβλήματα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκανετην εμφάνισή της η απογοήτευση. Αυτό αντανακλάται στον σύνθετο δείκτη για τη μελλοντική παραγωγή, ο οποίος σημείωσε αισθητή υποχώρηση στις 59,1 μονάδες, από 68,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο για τον εν λόγω δείκτη από τον Οκτώβριο του 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς η επιχειρηματικότητα – Νέο ρεκόρ στο κόστος

Ευρωζώνη: Με ισχυρή επίδοση οι υπηρεσίες τον Φεβρουάριο

Ευρωζώνη: Η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει τις υπηρεσίες όχι όμως τη μεταποίηση

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News