Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 13:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Φόβοι για ύφεση το β΄ τρίμηνο μεταξύ των επενδυτών 

Ευρωζώνη: Φόβοι για ύφεση το β΄ τρίμηνο μεταξύ των επενδυτών 

Στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, μια υποχώρηση που υποδεικνύει ότι μεταξύ των επενδυτών έχει αρχίσει να αναδύονται φόβοι για οικονομική ύφεση κατά το β΄ τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας μεταξύ 1.249 επενδυτών το διάστημα 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου και τα δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα, ο δείκτης Sentix που αντανακλά το επενδυτικό κλίμα σημείωσε αισθητή υποχώρηση στις -18 μονάδες, από τις -7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2020, όταν οι οικονομίες έκαναν τα πρώτα δειλά βήματα να ανακάμψουν από την ύφεση της πανδημίας. 

Ο δείκτης που καταγράφει τις τρέχουσες συνθήκες πέρασε σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -5,5, από τις 7,8, συνιστώντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο της περυσινής χρονιάς, ενώ ακόμη πιο απογοητευτική είναι η εικόνα του δείκτη προσδοκιών, καθώς κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 και στις -29,8 μονάδες από -20,8. 

Όπως αναφέρει η Sentix, ενώ η υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος ήταν αναμενόμενη τον Μάρτιο στο «λυκόφως» του πολέμου, η ευρείας κλίμακας επιδείνωσή του δείχνει ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. 

Η πολεμική σύρραξη, οι επακόλουθες κυρώσεις και η αβεβαιότητα φέρνουν την οικονομία της Ευρωζώνης στα πρόθυρα μιας οικονομικής ύφεσης, επισημαίνει, προσθέτοντας ότι το επενδυτικό κλίμα επιδεινώνεται σε όλο τον κόσμο, όχι όμως τόσο πολύ όσο στην Ευρωζώνη.  

«Οι επενδυτές δεν αναμένουν οι κεντρικές τράπεζες να καταρτίσουν σχέδια διάσωσης με περισσότερη χαλαρή και επεκτατική νομισματική πολιτική, εξαιτίας του διαρκώς επιταχυνόμενου πληθωρισμού. Καμία περιοχή δεν μπορεί να αντισταθεί στο αρνητικό μομέντουμ επί της παρούσης, ακόμη και η σημαντική περιοχή της Ασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με στασιμοπληθωρισμό», καταλήγει η ανακοίνωση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Brevan Howard: Επιστροφή σε ένα πληθωριστικό σοκ δεκαετίας ’70 – Κίνδυνος ύφεσης και υψηλής ανεργίας

Πληθωρισμός: Νέο άλμα στο 8% τον Μάρτιο – Σε ιστορικό ρεκόρ στην Ευρωζώνη

EIU: Πόσο βαραίνει ο πόλεμος την ανάπτυξη το 2022 – Σφαγή για την ουκρανική οικονομία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News