Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 11:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νομοσχέδιο των 250 δισ. που ενώνει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

Στόχος να διασφαλιστεί η τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ έναντι της Κίνας

Το νομοσχέδιο των 250 δισ. που ενώνει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

Η Γερουσία των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως σε ένα «γενναίο» σχέδιο δαπανών που έχει στόχο να ενισχύει την έρευνα και την παραγωγή τεχνολογίας. Το νομοσχέδιο θα αποδεσμεύσει 250 δισ. δολάρια για έρευνα νέων τεχνολογιών και ανάπτυξη ημιαγωγών, αλλά και για επιδοτήσεις σε εταιρείες τεχνολογίας και ρομποτικής που έρχονται αντιμέτωπες με το παγκόσμιο έλλειμμα μικροεπεξεργαστών, προκειμένου να περιορίσουν την εξάρτηση από εισαγωγές. 

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά δεν προβλέπεται να συναντήσει εμπόδια. Και τούτο γιατί δεν είναι απλά μία πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, αλλά ένα βήμα στο οποίο συμφωνούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μείνουν πίσω στην παγκόσμια κούρσα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, βλέποντας την πλάτη της Κίνας. 

Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα πακέτα βιομηχανικής στήριξης στην αμερικανική ιστορία και η μεγαλύτερη επένδυση στην επιστημονική έρευνα εδώ και δεκαετίες. Έρχεται δε σε μία περίοδο κατά την οποία η Κίνα βρίσκεται συνολικά στο στόχαστρο των Αμερικανών, με περιορισμούς στη Huawei, τη ZTE και την TikTok. Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των 250 δισ. δολαρίων θα περιλαμβάνει δε και ρήτρα που θα απαγορεύει την αγορά drones που κατασκευάζονται και πωλούνται από κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις της Κίνας. 

Οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνο το Πεκίνο τόσο για σειρά κυβερνοεπιθέσεων όσο και για κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News