Business & Finance Πέμπτη 24/03/2022, 13:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς η επιχειρηματικότητα – Νέο ρεκόρ στο κόστος

Ευρωζώνη: Διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς η επιχειρηματικότητα – Νέο ρεκόρ στο κόστος

Υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε η επιχειρηματικότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, βάσει των προσωρινών στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν και παρά την ελαφρά υποχώρηση η δραστηριότητα των επιχειρήσεων παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 54,5 μονάδες τον Μάρτιο από 55,5 τον Φεβρουάριο, υψηλότερα από τις 53,9 μονάδες των εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters.

Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας διατηρήθηκε από τη στιγμή που τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες εξασθενούν, ωστόσο μετριάσθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Τα δεδομένα της έρευνας υπογραμμίζουν πώς ο πόλεμος έχει άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία της Eυρωζώνης και υπογραμμίζει τον κίνδυνο της επιβράδυνσης το β΄ τρίμηνο», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον Williamson.

«Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες πιέσεις στις που σχετίζονται με την πανδημία και τους περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού».

Τόσο οι σύνθετοι δείκτες στις τιμές των εισροών όσο και των εκροών βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία της έρευνας.

Ο δείκτης των τιμών παραγωγού εκτινάχθηκε στις 65,7 μονάδες από 62,3, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός ρεκόρ 5,8% τον Φεβρουάριο, ενδεχομένως να ανεβάσει περαιτέρω ταχύτητα.

Ο υποδείκτης που καλύπτει τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,8 μονάδες τον Μάρτιο από 55,5, υψηλότερα από τις 54,2 μονάδες των προβλέψεων.

Υποχώρηση σημείωσε και ο υποδείκτης για τη μεταποίηση, στις 57 μονάδες από 58,2, έναντι εκτιμήσεων για τιμή στις 56 μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News