Business & Finance Δευτέρα 21/02/2022, 12:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Με ισχυρή επίδοση οι υπηρεσίες τον Φεβρουάριο 

Ευρωζώνη: Με ισχυρή επίδοση οι υπηρεσίες τον Φεβρουάριο 

Η δραστηριότητα του κλάδου των επιχειρήσεων ήταν ιδιαίτερα έντονη, καθώς σε σχέση με τον Ιανουάριο η επίδοσή του ήταν εμφανώς βελτιωμένη.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τις υπηρεσίες ανέβηκε στις 55,8 μονάδες, από τις 51,1 μονάδες του Ιανουαρίου και αισθητά υψηλότερα από τις 52 μονάδες που προέβλεπαν οι αναλυτές. 

Η επίδοση αυτή του κλάδου των υπηρεσιών έδωσε ώθηση και στον σύνθετο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, ανεβαίνοντας στις 55,8 μονάδες, ένα υψηλό πέντε μηνών, από τις 52,3 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα κι έναντι εκτιμήσεων για τιμή στις 52,7 μονάδες. 

Με την έντονη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών, η επιβράδυνση που σημείωσε ο κλάδος της μεταποίησης υποχωρώντας στις 58,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, από τις 58,7 μονάδες του Ιανουαρίου (όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές).

«Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκτησε δυναμική τον Φεβρουάριο καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ανανέωσε τη ζήτηση για πολλές καταναλωτικές υπηρεσίες, όπως τα ταξίδια, ο τουρισμός και η αναψυχή, βοηθώντας στην άμβλυνση των προβλημάτων στην προσφορά», τονίζει ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Με την οικονομία να ανοίγει ξανά και εν μέσω ελπίδων ότι τα χειρότερα της πανδημίας έχουν τελειώσει, η αισιοδοξία βελτιώθηκε, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο των υπηρεσιών να σκαρφαλώνει στο 68,7 από 67,2.

Η ανάκαμψη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που η IHS Markit άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα στα τέλη του 2002.

«Η ζήτηση ξεπέρασε και πάλι την προσφορά, ισχυροποιώντας τους παραγωγούς και τους παρόχους υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και οι μισθοί έχουν προσθέσει στις πληθωριστικές πιέσεις» συμπληρώνει ο Ουίλιαμσον.

«Η εντατικοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων θα αυξήσει τις εικασίες για μια πιο αυστηρή στάση της ΕΚΤ», καταλήγει.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News