Business & Finance Τρίτη 12/04/2022, 12:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒοfA: Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία

ΒοfA: Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία

Στα «βάραθρα» έχει καταποντιστεί η αισιοδοξία μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων ως προς τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι ανησυχίες για πιθανό στασιμοπληθωρισμό έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. 

Η μηνιαία έρευνα της BofA για τον Απρίλιο, στην οποία συμμετέχουν διαχειριστές κεφαλαίου αξίας άνω των 833 δισ.δολαρίων, έδειξε ότι ο βαθμός αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας άγγιξε ναδίρ. 

Όταν ρωτήθηκαν για το πως βλέπουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες, το 71% των διαχειριστών κεφαλαίου δήλωσαν πιο απαισιόδοξοι – πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την ώρα που ξεκίνησε η εν λόγω έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.  

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, το 81% των ερωτηθέντων βλέπει επιβράδυνση για το επόμενο έτος συγκριτικά με το 69% του Μαρτίου. 

Παρότι, οι τοποθετήσεις των διαχειριστών κεφαλαίου σε ρευστό – παραδοσιακά ένδειξη ανησυχίας των επενδυτών – μειώθηκαν στο 5,5% τον Απρίλιο από το 5,9% του Μαρτίου, οι προοπτικές για μία ύφεση της παγκόσμιας οικονομίες παραμένουν ο υπ΄αριθμόν ένας κίνδυνος για τις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με την έρευνα της BofA. 

O πόλεμος στην Ουκρανία κατέβηκε στην τέταρτη θέση στην κατάταξη με τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών, μετά τις επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για επιτοκιακές αυξήσεις και τον πληθωρισμό. 
  
Αναφορικά με τις επενδύσεις σε εμπορεύματα, αυξήθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ του 38%, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει το πετρέλαιο. Θέσεις αγοράς δίδουν επίσης και για τις μετοχές από τον κλάδο πρώτων υλών και υγείας, ενώ αντίθετα στοιχηματίζουν σε πτώση των ομολόγων και των «κυκλικών» μετοχών των οποίων οι επιδόσεις σχετίζονται περισσότερο με τις προοπτικές της οικονομίας, σύμφωνα με τους διαχειριστές κεφαλαίου. 

Επίσης, οι συμμετέχοντας στην έρευνα της BofA αναμένουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια επτά ακόμη φορές στη διάρκεια του σημερινού κύκλου συγκριτικά με τις τέσσερις φορές στον προηγούμενο κύκλο με την πλειονότητα των διαχειριστών να προβλέπουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους επόμενους 12 μήνες. 

Οι προσδοκίες για την εταιρική κερδοφορία βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, σύμφωνα πάντα με την BofA. 

Από πλευράς τοπικών επενδύσεων, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για τις αμερικανικές αμερικανικές, ενώ οι ευρωπαϊκές διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για πτώση. Παρ΄όλα αυτά, από τις ευρωπαϊκές, ξεχωρίζουν τις βρετανικές, ενώ οι γερμανικές και ιταλικές έρχονται σε δεύτερη θέση. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Η επιστροφή στο ρίσκο έφερε εντυπωσιακό ράλι στις μετοχές – Μπορεί να έχει διάρκεια;

Reuters: Θα φέρουν στασιμοπληθωρισμό τύπου ’70 οι υψηλές τιμές πετρελαίου;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News