Business & Finance Κυριακή 16/01/2022, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Οι μετοχές των τραπεζών επιστρέφουν μετά από μια «χαμένη» δεκαετία

Ευρώπη: Οι μετοχές των τραπεζών επιστρέφουν μετά από μια «χαμένη» δεκαετία

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι ο ξεκάθαρος «νικητής» στη διάρκεια του σύντομου διαστήματος από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς, καθώς καταγράφει κέρδη της τάξεως του 10%.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις μέχρι τώρα δέκα συνεδριάσεις του 2022, τις εννέα εξ αυτών τις έχει ολοκληρώσει με θετικό πρόσημο και μόνο στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής σημείωσε απώλειες και αυτές ήταν της τάξεως του 0,20%.

Ευρώπη: Οι μετοχές των τραπεζών επιστρέφουν μετά από μια «χαμένη» δεκαετία-1

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά από μια δεκαετία στην οποία κινήθηκαν όχι σε ρηχά, αλλά σε βαθιά νερά σημειώνοντας σημαντικές απώλειες, δείχνουν ότι φέτος θα είναι η χρονιά τους. Κι αυτό γιατί με την αναμενόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών μετά την πανδημία, τα κέρδη τους θα ενισχυθούν.

Από μόνη της η αύξηση των επιτοκίων και η συνεπακόλουθη αύξηση στο κόστος δανεισμού, είναι ένα μέτρο που λειτουργεί ευεργετικά για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Άλλωστε η ανοδική τάση των αποδόσεων των ομολόγων το τελευταίο διάστημα έχει λειτουργήσει ως ωστικός παράγοντας στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες όταν οι αποδόσεις είναι ψηλά αποκομίζουν περισσότερα κέρδη.

Η ανάκαμψη από την πανδημία είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει μεγαλύτερο δανεισμό από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με το κόστος του στο μεταξύ να έχει αυξηθεί.

«Οι επενδυτές θέλουν να διακρίνουν ποιος θα είναι ωφελημένος περισσότερο από τα επερχόμενα μέτρα των κεντρικών τραπεζών και είναι λογικό να κοιτάζουν μόνο τις τράπεζες», δηλώνει ο Αντρεάς Μέγιερ, διευθύνων σύμβουλος της Fountain Square Asset Management. «Υπάρχει ακόμα χρόνος γι αυτά τα γέρικα σκυλιά», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει πολύς καιρός. Οι επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών για χρόνια ήταν απογοητευτικές σε σχέση με το πώς κινούνταν οι μετοχές άλλων κλάδων εξαιτίας των χαμηλών έως αρνητικών επιτοκίων, της συνεχούς ρυθμιστικής πίεσης, των σκανδάλων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και των αποτυχημένων προσπαθειών ανατροπής των δυσμενών συνθηκών. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης απώλεσε 45% τη δεκαετία έως το 2020, την ώρα που ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε περίπου με το ίδιο ποσοστό.

Οι επενδυτές έδειχναν να έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για τον κλάδο, παρά το γεγονός ότι διαπραγματευόταν σε ιστορικά χαμηλή αποτίμηση.

Ευρώπη: Οι μετοχές των τραπεζών επιστρέφουν μετά από μια «χαμένη» δεκαετία-2

Η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου ξεκίνησε πέρυσι, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες διέθεσαν λιγότερα μετρητά για τα επισφαλή δάνεια καιοι ισχυρές χρηματοπιστωτικές αγορές ενίσχυσαν τα κέρδη τους. Και οι 38 μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη παρουσιάζουν κέρδη μέσα στο 2022. Μερικές μάλιστα παρουσιάζουν εντυπωσιακές επιδόσεις όπως η μετοχή της Societe Generale, η οποία έχει διπλασιάσει την αξία της, της Banco de Sabadell με άνοδο 87% και της ING που έχει ενισχυθεί κατά 77%.

Στο μεταξύ μετά και την άρση της απαγόρευσης της διανομής μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι τράπεζες ετοιμάζονται να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους. 

Ο αναλυτής της Citigroup, Άντριου Κουμπς, εκτιμάει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους επενδυτές συνολικά στα 81 δισ. ευρώ, ενώ η Bank of America προβλέπει ότι συνολικά 134 δισ. ευρώ θα δοθούν στους επενδυτές μέχρι το τέλος του 2023.

Ευρώπη: Οι μετοχές των τραπεζών επιστρέφουν μετά από μια «χαμένη» δεκαετία-3

Ένα επιχείρημα για τη συνεχιζόμενη αισιοδοξία στον κλάδο, είναι ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια και οι σταθεροί ισολογισμοί των τραπεζών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την πολυσυζητημένη ενοποίηση της κατακερματισμένης ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς. 

Η καλύτερη τοποθέτηση σε αυτή την περίπτωση θα ήταν σε μετοχές των λεγόμενων εθνικών πρωταθλητών, αφού αυτοί θα είναι οι τελικοί ωφελημένοι, υποστηρίζει ο επικεφαλής επενδύσεων στη Crossbridge Capital, Μανίς Σινγκ.

«Η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων μπορεί να αναθερμανθεί», προσθέτει, σημειώνοντας, για παράδειγμα, ότι η γαλλική BNP Paribas βρίσκεται με ένα «όπλο» αξίας 16 δισ. δολαρίων μετά την πώληση της τραπεζικής της μονάδας στις ΗΠΑ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News