Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 21:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Θα φέρουν στασιμοπληθωρισμό τύπου ’70 οι υψηλές τιμές πετρελαίου;

Reuters: Θα φέρουν στασιμοπληθωρισμό τύπου ’70 οι υψηλές τιμές πετρελαίου;

Με τις τιμές πετρελαίου στα ύψη, τις ανησυχίες για το πόσο «επιθετική» μπορεί να γίνει η Φέντεραλ Ριζέρβ και τους φόβους για επέκταση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ανατολική Ευρώπη, το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street είναι σαν να περιμένει επιστροφή στη δεκαετία του 1970. Το μόνο πράγμα που απουσιάζει αυτή τη στιγμή είναι ο στασιμοπληθωρισμός, ο οποίος συμβαίνει όταν μία οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξης ταυτόχρονα. 

Οι κυρώσεις στην Ρωσία, κορυφαία εξαγωγό εμπορευμάτων, ώθησαν την τιμή brent σε άνοδο 80% το τελευταίο έτος, φθάνοντας κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι και πυροδοτώντας ανησυχίες ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών καταναλωτή πιέζοντας την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Την ίδια στιγμή, η έντονη μεταβλητότητα της αγοράς από τη γεωπολιτική σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας έχει κάνει τους επενδυτές να αμφισβητούν την «επιθετική» διάθεση της Φέντεραλ Ριζέρβ για την τιθάσσευση του πληθωρισμού. 

Το ποσοστό των διαχειριστών κεφαλαίου που πιστεύουν ότι ο στασιμοπληθωρισμός θα γίνει αισθητός τους επόμενους 12 μήνες διαμορφώνεται τώρα στο 30% από 22% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα της BoFA Global Research. «Το βασικό μας σενάριο δεν είναι ακόμη στασιμοπληθωρισμός τύπου της δεκαετίας του 1970, αλλά κάτι σχετικό με αυτόν», αναφέρει ο Άντερς Πέρσον, στρατηγικός αναλυτής της Nuveen. Να σημειωθεί ότι ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με διεθνείς μετοχές, ομόλογα και real estate θα μπορούσε να παρουσιάσει απώλειες έως 13% σε περίπτωση που η άνοδος των τιμών πετρελαίου προκαλέσουν στασιμοπληθωρισμό, σύμφωνα με την Risk Management Solutions της MSCI. 

H τελευταία μεγάλη περίοδο στασιμοπληθωρισμού άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αύξηση των τιμών πετρελαίου, άνοδος της ανεργίας και χαλαρή νομισματική πολιτική ώθησαν το δείκτη τιμών καταναλωτή στο 13,5% το 1980, αναγκάζοντας την Fed να αυξήσει τα επιτόκια στο 20% το ίδιο έτος. 

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά μέσο όρο 2,1% στη διάρκεια των τριμήνων στη διάρκεια περιόδων στασιμοπληθωρισμού στη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. 

Oι ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό ενδεχομένως να πλήξουν περισσότερο την Ευρώπη εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από τις εισαγωγές ενέργειας, ανέφερε ο Πολ Κρίστοφερ της Wells Fargo Investment Institute. 

H Nuveen εκτιμά ότι μία τιμή brent στα 120 δολάρια ανά βαρέλι θα μπορούσε να αφαιρέσει 2% από το ΑΕΠ της Ε.Ε., ενώ η αύξηση των τιμών πετρελαίου θα μπορούσε να κάμψει το αμερικανικό ΑΕΠ κατά 1%, εν μέρει χάρη στη μεγαλύτερη εσωτερική προσφορά και στους χαμηλότερους φόρους. 
   
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πληθωριστικός εφιάλτης στο 7%: Ενέργεια και σιτηρά βάζουν φωτιά στις τιμές

Fed: Προς αύξηση των επιτοκίων το Μάρτιο παρά τον πόλεμο – Πιέζεται το πορτοφόλι των νοικοκυριών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News