Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 22:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καρλ Άϊκαν: Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει ύφεση, ίσως και κάτι χειρότερο

Καρλ Άϊκαν: Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει ύφεση, ίσως και κάτι χειρότερο

Ο γνωστός επενδυτής Κάρλ Άικαν θεωρεί ότι επίκειται σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας και γι΄αυτό προσπαθεί να θωρακιστεί σε ενδεχόμενο απότομο sell off της αγοράς. 

«Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει ύφεση ή και κάτι πολύ χειρότερο. Εχω δημιουργήσει αντισταθμίσματα στα πάντα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει ισχυρό αντιστάθμισμα στις θέσεις αγοράς. Η θέση μου είναι προφανώς αρνητική. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο ιδρυτής και πρόεδρης της Icahn Enterprises είπε ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός συνιστά σοβαρή απειλή για την οικονομία, ενώ η Ρωσο-Ουκρανική κρίση έχει απλά επιτείνει την αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της. 

Ο Άϊκαν αναφέρθηκε και στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από τρία έτη σε μία προσπάθεια να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 40 ετών. 

«Πραγματικά, δεν γνωρίζω εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα καταφέρει να επιτύχει μία ομαλή προσγείωση. Πιστεύω ότι η προσγείωση θα είναι ανώμαλη…Ο πληθωρισμός είναι κάτι τρομερό όταν συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Άϊκαν, ακτιβιστής επενδυτής, εξέφρασε την άποψη ότι το σύστημα των διοικητικών συμβουλίων των αμερικανικών επιχειρήσεων χρειάζεται να γίνει πιο σταθερό, καθώς το αδύναμο μάνατζμεντ μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. 

«Δεν μπορεί κάποιος να βασίζεται στην εταιρική Αμερική. Υπάρχουν σαφώς κάποιες πολύ δυνατές επιχειρήσεις, κάποιοι πολλοί ικανοί διευθύνοντες σύμβουλος, αλλά και υπερβολικά πολλοί που δεν κάνουν για τη θέση τους», είπε ο Άϊκαν. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Γουόρεν Μπάφετ: Η παράδοξη συμβουλή καριέρας που δίδει στους φοιτητές

Τα 5 λάθη που κάνουν με τα χρήματά τους οι 30άρηδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News