Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 13:07
BUSINESS & FINANCE

Γουόρεν Μπάφετ: Η παράδοξη συμβουλή καριέρας που δίνει στους φοιτητές

Γουόρεν Μπάφετ: Η παράδοξη συμβουλή καριέρας που δίνει στους φοιτητές

Μπορεί ο Γουόρεν Μπάφετ να είναι ο πέμπτος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, ωστόσο πρόσφατα έδωσε μια ασυνήθιστη συμβουλή σε φοιτητές: να κυνηγούν την προσωπική τους ευτυχία και όχι το κέρδος.

Συμβουλέυει επίσης τους νέους να βρουν μια δουλειά που τους αρέσει, σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ταλαντούχα άτομα που εμπιστεύονται. Με λίγα λόγια, λέει σε όσους αναζητούν εργασία να κυνηγήσουν μια δουλειά που θα ήθελαν, χωρίς να σκέφτονται τα χρήματα.

Αυτό τουλάχιστον έγραψε ο 91χρονος δισεκατομμυριούχος – η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 114,7 δισ δολάρια, σύμφωνα με το Forbes – στην ετήσια επιστολή του στους μετόχους.

«Κατανοώ ότι η οικονομική πραγματικότητα μπορεί να παρέμβει σε αυτή την αναζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, συμβουλεύω τους φοιτητές να μην παρατήσουν ποτέ τον στόχο τους, αφού όταν βρουν την ιδανική δουλειά, δεν θα χρειάζεται πια να “δουλεύουν”» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway.

Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, ο Μπάφετ αναφέρει ότι ο ίδιος και ο συνεργάτης του και αντιπρόεδρος της Berkshire, Τσάρλι Μάνγκερ, ξεκίνησαν με μια δουλειά μερικής απασχόλησης στο μανάβικο του παππού του, στις αρχές του 1940. Τότε, όπως γράφει ο 91χρονος, «κάναμε μια βαρετή δουλειά και πληρωνόμασταν λίγο».

Παρόλο που συνέχισαν στον κόσμο των χρεογράφων και της νομικής αντίστοιχα, οι δύο τους συνέχισαν να μην είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους.

Όλα άλλαξαν όταν «βρήκαν αυτό που αγαπούσαν να κάνουν» στην Berkshire, την οποία ο Μπάφετ εξαγόρασε το 1965.

Tότε, ήταν μια εταιρεία κλωστοϋφαντουργικών με αρκετά προβλήματα. Τώρα, είναι μια εταιρεία επενδύσεων που κατέχει μακροπρόθεσμα μερίδια σε επιχειρήσεις όπως η Geico, η Fruit of the Loom, η American Express και η Coca-Cola. Η κεφαλαιοποίησή της άγγιζε τα 708 δισ. δολάρια το πρωί της Τρίτης.

Ο πλούτος του Μπάφετ προέρχεται κατά κύριο λόγο από την επιτυχία της Berkshire τις τελευταίες δεκαετίες. Στην επιστολή του, ο ίδιος είπε ότι αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αυτός και ο Μάνγκερ βρήκαν ευχάριστους συνεργάτες.

«Εργάζονται για εμάς τίμιοι και ταλαντούχοι άνθρωποι – όχι κόπανοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κλειδί», όπως αναφέρει ο Γουόρεν Μπάφετ, είναι το γεγονός ότι έχει στη δούλεψή του και συνεργάζεται με τα ίδια άτομα εδώ και δεκαετίες, ενώ οι αλλαγές στο προσωπικό του είναι σπάνιες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Το κυνήγι για την τέλεια δουλειά: 387 αιτήσεις μετά, την βρήκε – Τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα;

Τα 5 λάθη που κάνουν με τα χρήματά τους οι 30άρηδες

Το μυστικό της επιτυχίας; Όχι εξυπνάδα και σκληρή δουλειά, λέει ο ισχυρότερος τραπεζίτης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News