Business & Finance Πέμπτη 3/02/2022, 14:18
BUSINESS & FINANCE

Πώς θα πάρετε το «ναι» σε μία ερώτηση στη δουλειά

Πώς θα πάρετε το «ναι» σε μία ερώτηση στη δουλειά

Πόσες φορές έχετε διστάσει να στείλετε για τρίτη φορά ένα email υπενθύμισης στον επικεφαλής ή σε κάποιον συνάδελφό σας; Εάν στο email αυτό ζητάτε να σας βοηθήσει σε κάτι ή να σας εξηγήσει κάτι συγκεκριμένο, τότε έχετε καλύτερες πιθανότητες να λάβετε απάντηση εάν απλώς απομακρυνθείτε από το πληκτρολόγιο.

Σύμφωνα με ερευνητές του Cornell, είναι πολύ πιο πιθανό να μας προσφέρει κανείς βοήθεια εφόσον τη ζητήσουμε από κοντά, παρά μέσω μηνύματος ή email. Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό, ωστόσο από τα ευρήματα της ίδιας έρευνας προκύπτει ότι τείνουμε να υποτιμάμε σε μεγάλο βαθμό την χρησιμότητα τέτοιου είδους διαπροσωπικών επαφών.

Η έρευνα διεξήχθη ως εξής: 490 εθελοντές ζήτησαν από συναδέλφους τους να ελέγξουν κάποιο κείμενο. Χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους επικοινωνίας, μεταξύ αυτών και email και τετ-α-τετ.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: το 80% των αιτημάτων που έγιναν δια ζώσης ήταν επιτυχή σε αντίθεση με μόλις το 30% των αιτημάτων μέσω email.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, υποτιμάμε την σημασία των διαπροσωπικών επικοινωνιών όσον αφορά τη δουλειά: οι εθελοντές κλήθηκαν να προβλέψουν πόσο επιτυχημένη θα είναι η κάθε μέθοδος και για τα email ανέμεναν ότι θα είχαν ποσοστό επιτυχίας 60%.

Οι ερενητές εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει διότι κατά πάσα πιθανότητα όταν ζητάμε κάτι θεωρούμε ότι είναι σημαντικότερη η ίδια η ερώτηση, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ρωτάμε. Κάνοντας δηλαδή ερωτήσεις από κοντά είναι ευκολότερο να πει κανείς ναι, διότι δεν θέλει να νιώσει άσχημα.

Με την πανδημία βεβαια, οι διαπροσωπικές επαφές στην δουλειά έχουν γίνει ασφαλώς σπανιότερες, ενώ παράλληλα όλο και περισσότεροι αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Ακόμη όμως και αν δουλεύετε από το σπίτι, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να πάρετε το «ναι». Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι κλήσεις είναι πιο αποδοτικές από τα email.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αντιπαθητικός συνάδελφος στη δουλειά; 6 κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν

Συνέντευξη για δουλειά: Τι απαντώ σε επτά «δύσκολες» ερωτήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News