Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 19:43
BUSINESS & FINANCE

Συνέντευξη για δουλειά: Ο μηχανικός που διαπραγματεύτηκε καλύτερο μισθό με μία ερώτηση

Συνέντευξη για δουλειά: Ο μηχανικός που διαπραγματεύτηκε καλύτερο μισθό με μία ερώτηση

Μία από τις ερωτήσεις που μπορεί να μας προβληματίσουν σε μία συνέντευξη για δουλειά είναι σχετικά με το μισθό που θέλουμε. Οι αποδοχές βέβαια αντιστοιχούν στην εργασιακή μας εμπειρία, στο μέσο μισθό που προσφέρεται στη σχετική αγορά ή στη συγκεκριμένη εταιρεία και ορισμένες φορές εξαρτάται ακόμη και από το μισθό του προηγούμενου που είχε τη θέση.

Σε μία συνέντευξη όμως, ενδέχεται κανείς να πει πολύ υψηλό ποσό με αποτέλεσμα η εταιρεία να προτιμήσει κάποιον άλλον, η να πει πολύ χαμηλό και τελικά να συμβιβαστεί.

Υπάχουν ωστόσο τρόποι για να μάθει κάποιος το ποσό που μπορεί να διαπραγματευτεί. Στην περίπτωση του Nishant Parepalli, ενός 26χρονου που εργάζεται πλέον ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στις ΗΠΑ, αρκούσε να κάνει μία ερώτηση στους μελλοντικούς του συναδέλφους.

Ο Parepalli πέρασε από συνέντευξη με μία εταιρεία λογισμικού, από την οποία στη συνέχεια του έκαναν προσφορά 115.000 δολαρίων το χρόνο. Το πρώτο πράγματ που έκανε ήταν να στείλει ένα ειλικρινές email στο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού.

«Αυτοί ήταν άνθρωποι με τους οποίους μόλις έκανα συνέντευξη, που είπαν εάν είχα ερωτήσεις μπορούσα να τους στείλω», δηλώνει ο Parepalli στο CNBC και συνεχίζει «τους ρώτησα το μέσο μισθό που θα μπορούσα να περιμένω. Αυτό με βοήθησε να διαπραγματευτώ για υψηλότερο μισθό».

Ο Parepalli ήξερε επίσης ότι ο τότε εργοδότης του ήταν διατεθειμένος να αυξήσει τον μισθό του, ώστε να τον κρατήσει στην εταιρεία. Παρότι δεν τον ενδιέφερε το χρησιμοποίησε προς όφελός του, ώστε να πιέσει τον νέο του εργοδότη για υψηλότερες αποδοχές.

«Επομένως, περίμενα υπομονετικά και ο νέος εργοδότης απάντησε με μία καλύτερη προσφορά κατά 5.000 δολάρια», δηλώνει ο Parepalli.

Ο ίδιος ξεκίνησε στην εταιρεία το Νοέμβριο του 2020 με βασικό μισθό 120.000 δολαρίων το χρόνο. Επίσης, του δόθηκαν επιπλέον 10.000 δολάρια για να μετακινηθεί σε άλλη πόλη των ΗΠΑ, ενώ μπορεί να πάρει έως και 10% επιπλέον σε μπόνους ανάλογα με την απόδοσή του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Εργασία από το γραφείο ή το σπίτι: Τι πρέπει να απαντήσουμε σε μια συνέντευξη

Πώς να παραιτηθείς χωρίς να «κάψεις γέφυρες»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News