Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 14:57
BUSINESS & FINANCE

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς θα κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς θα κάνετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει

Όσες ώρες και να περάσει κανείς μπροστά σε μία οθόνη τροποποιώντας ξανά και ξανά το βιογραφικό του, είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στη στοίβα με τα βιογραφικά που απορρίφθηκαν. Προκειμένου να μειώσει κανείς αυτές τις πιθανότητες, υπάρχει ένα μυστικό, όπως αποκαλύπτει στο CNBC ο επικεφαλής των προσλήψεων στην Google, Brendan Castle: το βιογραφικό πρέπει να αφηγείται μία προσωπική ιστορία και όχι απλώς να καταγράφει επιτυχίες και θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, στο βιογραφικό θα πρέπει να φαίνονται οι επιτυχίες για τις οποίες είναι κάποιος πολύ υπερήφανος καθώς και τι έχει μάθει από τις εμπειρίες του. Η πρώτη ερώτηση στην οποία θα πρέπει να «απαντά» το βιογραφικό είναι η εξής: ποιος είσαι; Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία, καθώς θα πρέπει κανείς σε μία σελίδα να συγκεντρώσει τα ενδιαφέροντά του, τα όνειρα και τις επιτυχίες του.

Ο Castle μοιράζεται κάποιες ερωτήσεις, που θα μπορούσαν να κατευθύνουν σωστά όποιον φτιάχνει τώρα το βιογραφικό του:

  1. Ποιος ήταν ο ρόλος σου σε κάθε ομάδα ή σε κάθε εργασιακό περιβάλλον;
  2. Ποια ήταν η συμβολή σου στην ομάδα;
  3. Ποιος ήταν ο αντίκτυπός σου εκεί;

Πρόσφατοι απόφοιτοι

Όσον αφορά τους πρόσφατους αποφοίτους πανεπιστημίου, ο Castle υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τονίσουν κάποιο πρόσφατο ερευνητικό πρότζεκτ στο οποίο συμμετείχαν, εάν έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα σε άλλους, καθώς και τις εμπειρίες τους σε φοιτητικά προγράμματα. Όσοι έχουν λίγο μεγαλύτερη εμπειρία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν χειροπιαστά στοιχεία και συγκεκριμένα παραδείγματα, προκειμένου να επιδείξουν τον αντίκτυπο της δουλειάς τους.

Ο Castle εκπλήσσεται πάντοτε από αιτούντες που αφενός αποδεικνύουν ότι έχουν τις τεχνικές δεξιότητες για να αντεπεξέλθουν καλώς στην Google, αφετέρου προσεγγίζουν τα πράγματα με δημιουργικότητα και ανοιχτό μυαλό, ενώ μπορούν παράλληλα να μάθουν από τα λάθη τους. Επίσης, σημειώνει ο ίδιος, είναι σημαντικό να φαίνεται ότι μπορεί κανείς να συνεργαστεί καλά με ομάδα.

Τέλος, ο Caste δηλώνει πως είναι έξυπνο να επικοινωνήσει κανείς με τον υπεύθυνο των προσλήψεων μέσω linkedin ή μέσω email αφότου υποβάλει αίτηση για δουλειά. Στην επικοινωνία αυτή, αλλά και σε τυχόν συνέντευξη καλό θα είναι ο ενδιαφερόμενος να αναφέρει το όνομα της εταιρείας, ώστε να δώσει την εντύπωση της δημιουργίας μίας πιο προσωπικής σχέσης, σημειώνει ο Castle.

Πηγή: CNBC

Διαβάστε επίσης:

Κάθε πότε «πρέπει» να αλλάζουμε δουλειά

Οι 7 κανόνες για να ανεβάσετε τον μισθό σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News