Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 16:06
BUSINESS & FINANCE

Πέντε ενδείξεις ότι έχετε κακό μάνατζερ

Πέντε ενδείξεις ότι έχετε κακό μάνατζερ

Εάν μία επιχείρηση θέλει να στελεχώνει καλούς εργαζομένους, τότε οφείλει πρωτίστως να επενδύσει σε ικανούς μάνατζερ, οι οποίοι θα αντιλαμβάνονται τι πρέπει να κάνουν για να αναδείξουν την καλύτερη πτυχή της ομάδας που διαχειρίζονται. Ωστόσο, τυχαίνει πολλές φορές να βρίσκονται σε θέσεις επικεφαλής άτομα εντελώς ακατάλληλα, τα οποία μπορεί να έχουν τη σωστή διάθεση, αλλά καμία από τις επιθυμητές ιδιότητες για να καθοδηγήσουν τους υφισταμένους τους προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακολουθούν πέντε χαρακτηριστικά που καταδεικνύουν πως κάποιος δεν θα είναι καλός σε θέση προϊσταμένου.

1. Νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους

Πρόκειται για άτομα σε διευθυντικές θέσεις που δεν ενδιαφέρονται ούτε για το όραμα της εταιρείας τους ούτε για την ευθυγράμμιση των στόχων της ομάδας που διαχειρίζονται με τους στόχους της εταιρείας. Αντιθέτως, εστιάζουν στην εκπλήρωση των προσωπικών τους φιλοδοξιών, καθώς και στην εξασφάλιση των μπόνους. Μόνη τους ανησυχία είναι το να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους και να φανούν καλοί στους προϊσταμένους τους.

2. Νάρκισσοι

Πρόκειται για άτομα που υποτιμούν τη δουλειά των υφισταμένων τους και σε ορισμένες περιπτώσεις τους χλευάζουν μπροστά σε συναδέλφους τους. Μάλιστα, όταν χρειάζονται κάτι, μπορεί να γίνουν και απειλητικοί. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι υφιστάμενοί τους αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετά να προσφέρουν και αμφισβητούν τους εαυτούς τους και τη δουλειά τους.

3. Αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς

Ορισμένα διευθυντικά στελέχη τείνουν να αντιμετωπίζουν τους υφισταμένους τους σαν αντικείμενα ή σαν έξοδα. Προσελήφθησαν αποκλειστικά για να είναι παραγωγικοί και να αποφέρουν κέρδος και συνεπώς οι προϊστάμενοί τους δεν ενδιαφέρονται για την υγεία και την ευτυχία τους. Επομένως, δεν υπάρχει καμία κατανόηση ή συμπόνια και αντ’ αυτού συνήθως επικρατούν υψηλά επίπεδα άγχους, κόπωσης, παραιτήσεων και αλλαγών, καθώς και απουσίας από το χώρο εργασίας.

4. Ελέγχουν τα πάντα

Το περιβαλλον εργασίας καθίσταται κουραστικό και αποπνικτικό, διότι τα διευθυντικά στελέχη θέλουν να ελέγχουν κάθε απόφαση. Οι επικεφαλής αυτοί ουσιαστικά δεν εμπιστεύονται την ομάδα και συνεπώς δεν διοχετεύουν δουλειά στους εργαζομένους. Σπάνια λαμβάνονται ομαδικές αποφάσεις, διότι το στυλ διαχείρισης είναι αυταρχικό και συνεπώς περιορίζεται η δημιουργικότητα και η διάθεση της ομάδας να μάθει νέα πράγματα.

5. Δεν δίνουν τα εύσημα στην ομάδα

Παρότι το τελικό προϊόν, με το οποίο ο πελάτης είναι απολύτως ευχαριστημένος, είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας, ο προϊστάμενος παίρνει τα εύσημα. Δεν ακολουθεί ούτε επιβράβευση προς την ομάδα ούτε εορτασμός για την επιτυχία όλων ούτε αναγνώριση για τη συμβολή των μελών. Ο προϊστάμενος θα λάβει τα συγχαρητήρια για κάθε καλή εξέλιξη, ενώ η ομάδα θα χάσει το κίνητρο για να προσπαθήσει περισσότερο στη δουλειά.

Πηγή: Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News