Business & Finance Κυριακή 20/03/2022, 16:21
BIG TECH

Amazon: Ποια χώρα διέταξε την αναστολή της κατασκευής κτιρίων της

Amazon: Ποια χώρα διέταξε την αναστολή της κατασκευής κτιρίων της

Την προσωρινή αναστολή της κατασκευής των κεντρικών γραφείων της Amazon για την Αφρική στο Κέιπ Τάουν αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, δίνοντας εντολή στην εταιρεία να αρχίσει διαβουλεύσεις με τους ιθαγενείς που υποστηρίζουν ότι η περιοχή που θα χτιστούν τα κτίρια είναι ιερή γι αυτούς.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η οποία εκδόθηκε στις 18 Μαρτίου, οι οικοδομικές εργασίες θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και ο κατασκευαστικός όμιλος Liesbeek Leisure Properties Trust θα πρέπει να αναλάβει ουσιαστική δέσμευση και να αρχίσει διαβουλεύσεις με τα μέλη της φυλής Khoisan, τους αρχικούς κατοίκους της περιοχής.

«Το θεμελιώδες δικαίωμα στον πολιτισμό και την κληρονομιά των αυτόχθονων ομάδων, πιο συγκεκριμένα των λαών Khoi και San First Nations απειλούνται ελλείψει της κατάλληλης διαβούλευσης», αναφέρει το τμήμα Ουέστερν Κέιπ του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Κέιπ Τάουν.

Ο Ταρίκ Τζένκινς, εκπρόσωπος του συμβουλίου των αυτόχθονων Goringhaicona Khoena, δήλωσε ότι έχει λάβει γνώση για την απόφαση και «πλέον θα προχωρήσουμε στην αναθεώρηση με ευνοϊκές προοπτικές».

Από τη μεριά της η Liesbeek Leisure Properties Trust δηλώνει «βαθιά απογοητευμένη» από την απόφαση του δικαστηρίου και εξετάζει τις νομικές οδούς που έχει στη διάθεσή της υπό τις συνθήκες αυτές, όπως δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπός της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ενώ ο δήμος του Κέιπ Τάουν ενέκρινε την κατασκευή των κτιρίων της Amazon, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Νότιας Αφρικής μετά το χτύπημα από την Covid-19, το σχέδιο γρήγορα πυροδότησε της διαμαρτυρίες από τους αυτόχθονες Khoisan.

«Το γεγονός ότι η ανάπτυξη έχει σημαντικά οφέλη στην οικονομία, στο δημόσιο και στις υποδομές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρακάμψει τα θεμελιώδη δικαιώματα των λαών των πρώτων εθνών», διατείνεται το δικαστήριο.

Οι πελάτες της Amazon Web Services στην υποσαχάρια Αφρική περιλαμβάνουν την τράπεζα Absa Group με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ και τη νιγηριανή εταιρεία πληρωμών Flutterwave, ωστόσο η λιανική πώληση στο διαδίκτυο της εταιρείας δεν έχει καταφέρει ακόμη να έχει σημαντική παρουσία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το ανώτατο δικαστήριο της Κολούμπια απορρίπτει μήνυση κατά της Amazon για μονοπωλιακή πολιτική

Amazon και MGM: Μια εξαγορά με φόντο… 007

Amazon Web Services: Eγκαινιάστηκαν τα γραφεία στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News