Life & Arts Παρασκευή 18/03/2022, 18:49
LIFE & ARTS

Amazon και MGM: Μια εξαγορά με φόντο… 007

Amazon και MGM: Μια εξαγορά με φόντο… 007

Μια ακόμα από τις μεγάλες εξαγορές στον χώρο του κινηματογράφου ολοκληρώθηκε μέσα στην εβδομάδα με την Amazon να ξοδεύει 8.5 δισ. δολάρια, προκειμένου να προσθέσει κάτω από την ομπρέλα της την MGM. Κινηματογραφικό στούντιο με ιστορία άνω του ενός αιώνα, η τελευταία είναι υπεύθυνη για μερικές από τις πιο σπουδαίες ταινίες στην ιστορία του σινεμά, παρόλο που έχει αλλάξει δεκάδες φορές χέρια, από τότε που οι ιδρυτές της, Goldwyn-Mayer, λάνσαραν το μότο «Ars Gratia Artis» (Τέχνη για την Τέχνη) ως μέρος του διάσημου λόγκο με το βρυχώμενο λιοντάρι. 

Η σημερινή μετάβαση όμως δεν είναι σαν τις προηγούμενες· αυτή τη φορά η MGM εξαγοράζεται από έναν διαδικτυακό -μεταξύ άλλων- κολοσσό, ο οποίος δεν έχει σαν πρώτη προτεραιότητα την παραδοσιακή κυκλοφορία στην κινηματογραφική αίθουσα. Αντιθέτως ετοιμάζεται σε λίγους μήνες να λανσάρει την ακριβότερη παραγωγή («Αρχοντας των Δαχτυλιδιών») που έχει δημιουργηθεί ποτέ για την μικρή οθόνη.

Γιατί λοιπόν η Amazon να προχωρήσει στην συγκεκριμένη, διόλου φθηνή, κίνηση; Η απάντηση σε μεγάλο βαθμό μπορεί να συνοψισθεί σε έναν τίτλο: «Τζέιμς Μποντ». Το franchise του Πράκτορα 007, εκτός από το μακροβιότερο στην ιστορία του σινεμά, αποτελεί και το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της MGM, ικανό όπως απέδειξε και φέτος, να φέρει ακόμα αρκετά κέρδη στα ταμεία. Την Amazon όμως, όπως είπαμε, δεν την ενδιαφέρουν μόνο τα σινεμά. 

«Το Χόλιγουντ είναι αυτή τη στιγμή ξετρελαμένο με την Πνευματική Ιδιοκτησία (IP) και ο Μποντ είναι μια από τις πιο πολύτιμες τέτοιες που υπάρχουν. Για να ξεκλειδώσει ωστόσο την πραγματική του δυναμική, πρέπει να δημιουργηθούν τηλεοπτικές σειρές και άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες. Στους πιουρίστες μπορεί να μην αρέσει κάτι τέτοιο, όμως ξέρετε, οι πιουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πόρτα της εξόδου», παρατηρεί με αρκετή δόση κυνισμού ο αναλυτής της βιομηχανίας, Τζεφ Μποκ.

Σειρές λοιπόν, spin-off και σίκουελ πάνω στα ίδια τα spin-off, όπως ήδη κάνει η Ντίσνεϊ με τις δικές της επενδύσεις της Marvel και του «Πολέμου των Αστρων». Αλήθεια, ποιον δευτερεύοντα ήρωα από τον «Τζέιμς Μποντ» θα θέλατε να δείτε να αποκτά δική του ταινία ή σειρά;

Με πληροφορίες από variety.com

Διαβάστε επίσης:

Amazon: «Σκότωσε» το χαρτί, τώρα κλείνει τα βιβλιοπωλεία της

Amazon Web Services: Eγκαινιάστηκαν τα γραφεία στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News