Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 19:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΑΕ: Βήμα για αύξηση της παραγωγής στον ΟΠΕΚ+

ΗΑΕ: Βήμα για αύξηση της παραγωγής στον ΟΠΕΚ+

Ταχύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να ζητήσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον ΟΠΕΚ+, παρότι η συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας επέμεινε στο αρχικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΑΕ στις ΗΠΑ Yousef al-Otaiba δήλωσε ότι «είμαστε υπέρ της αύξησης της παραγωγής και θα εναρρύνουμε τον ΟΠΕΚ να εξετάσει το ενδεχόμενο υψηλότερων επιπέδων παραγωγής».

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ έχουν μέχρι στιγμή αρνηθεί τις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής από τον Λευκό Οίκο, αλλά και χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Ο λόγος που προέβαλαν ήταν ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που οδήγησαν το Brent σχεδόν στα 140 δολάρια το βαρέλι, οφείλεται στις γεωπολιτικές εντάσεις και οχι σε μία πραγματική έλλειψη πετρελαίου στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση διήρκεσε μόλις 13 λεπτά και αποφασίστηκε η διατήρηση του αρχικού σχεδίου. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δεν υπήρχε καμία συζήτηση όσον αφορά την βασική αιτία για την αύξηση των τιμών, δηλαδή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Βέβαια μία πρόταση για αύξηση της παραγωγής, ιδίως εάν θεωρηθεί ως εγχείρημα υποστήριξης της Δύσης στην αποδυνάμωση του ρωσικού πετρελαίου, ενδέχεται να δημιουργήσει εντάσεις εντός των κύκλων του ΟΠΕΚ+. Μάλιστα, σε τηλεφωνική συνομιλία την περασμένη εβδομάδα με τον Πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αποδοκίμασε κάθε κίνηση που θα είχε ως στόχο την «πολιτικοποίηση της παγκόσμιας ενεργειακής προμήθειας».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αποδέσμευσε 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ώστε να δώσει «ανάσα» στην αγορά. Χθες, μάλιστα, ο επικεφαλής της, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να απελευθερώσει περαιτέρω στρατηγικά αποθέματα έριξε βολές στον ΟΠΕΚ+ για την άρνηση να αυξήσει την παραγωγή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Δριμύ κατηγορώ ΙΕΑ στον ΟΠΕΚ – Έτοιμη να αποδεσμεύσει νέα αποθέματα πετρελαίου

Πώς η Ευρώπη χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν με 285 εκατ. δολάρια κάθε μέρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News