Business & Finance Τετάρτη 7/07/2021, 20:48
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: «Ασανσέρ» οι τιμές πετρελαίου

Πετρέλαιο: «Ασανσέρ» οι τιμές πετρελαίου

Εντονη αυξομείωση παρουσίασαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, οι οποίες μετά την αρχική τους άνοδο γύρισαν σε πτώση, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν μήπως το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του ΟΠΕΚ+ σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά. 

Είναι γεγονός ότι οι αγορές πετρελαίου παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι σημαίνει για την παγκόσμια παραγωγή η διένεξη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
 
To brent στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 1,3% διαμορφούμενο λίγο πιο πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, παρότι στην αρχή της συνεδρίασης παρουσίαζε κέρδη της τάξης του ενός δολαρίου. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού κινείτο κοντά στα 72 δολάρια με ποτώση 1,5%. 

Αυτή τη στιγμή, ο ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να κρατά μειωμένη την παραγωγή του κατά 6 εκατ.βαρέλια ημερησίως. Αναμενόταν να αυξήσει την προσφορά, όμως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Πετρελαίου των κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών κατέληξαν σε αποτυχία. 

Προς το παρόν, αυτό σημαίνει ότι η υπάρχουσα συμφωνία παραμένει σε ισχύ. Ομως, το αδιέξοδο θα μπορούσε να σημάνει και μονομερείς κινήσεις από τις κορυφαίες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, επωφελούμενες από την ανάκαμψη της ζήτησης. 
  
«Υπάρχει η διάχυτη αίσθηση ότι η διένεξη του ΟΠΕΚ+ δεν λειτουργεί απαραιτήτως υποστηρικτικά στις τιμές, οι οποίες διατρέχουν τον κίνδυνο μίας ελεύθερης πτώσης εάν αυξηθεί σημαντικά η προσφορά», εξηγεί ο Τζον Κίλνταφ, εταίρος της Again Capital στη Νέα Υόρκη. 

Μετά τις ΗΠΑ, τη σκυτάλη έχει πάρει σήμερα η Ρωσία για την επίλυση της διένεξης μεταξύ του Ριάντ και του Αμπου Ντάμπι, όπως ανέφεραν πηγές από το ίδιο το καρτέλ. 

Οι τιμές πετρελαίου πιέστηκαν σήμερα από το ράλι του αμερικανκού δολαρίου, αναφέρουν αναλυτές. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News