Business & Finance Τρίτη 6/07/2021, 20:39
BUSINESS & FINANCE

To τέλος του OPEC; Πώς Σαουδική Αραβία και Εμιράτα βάζουν φωτιά στο πετρέλαιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 η τιμή του «μαύρου χρυσού»

To τέλος του OPEC; Πώς Σαουδική Αραβία και Εμιράτα βάζουν φωτιά στο πετρέλαιο

Ο OPEC, το μεγαλύτερο καρτέλ πετρελαίου παγκοσμίως, διέρχεται μιας από τις πιο σοβαρές κρίσεις των τελευταίων πολλών ετών, εγείροντας σειρά ερωτημάτων για τη συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αποτέλεσμα αυτής της ενδο-αραβικής σύγκρουσης είναι η δημιουργία πολλαπλών αμφιβολιών για το μέλλον και την αποτελεσματικότητα της ενεργειακής συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει τις πλέον πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του πλανήτη.

Τα μέλη του OPEC και τα συνεργαζόμενα κράτη (όλα μαζί απαρτίζουν τη συμμαχία OPEC+) ακύρωσαν τη συνάντηση της Δευτέρας, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για την πετρελαϊκή πολιτική. Ενδεικτικό της έντασης είναι το γεγονός ότι μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία συνάντησης. 

Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι δεν υπάρχει -έστω και παρασκηνιακή- συμφωνία ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των συνεργαζόμενων υπουργείων Ενέργειας, ως προς την πολιτική που θα εφαρμοστεί στην πετρελαϊκή παραγωγή μετά το τέλος του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πολιτική, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, καθορίζει τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς μια μειωμένη παραγωγή αυξάνει τις τιμές, ενώ μια αυξημένη παραγωγή μειώνει τις τιμές.

Πέρυσι, στους κόλπους της συμμαχίας είχε ξεσπάσει ακόμη μία σοβαρή κρίση, η οποία είχε εκδηλωθεί μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Μετά κόπων και βασάνων, ωστόσο, η τότε αναραχή είχε ξεπεραστεί και οι δύο πλευρές είχαν γεφυρώσει την απόσταση που τις χώριζε.

Αυτή την φορά, όμως, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει το ίδιο αίσιο τέλος, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν η ηττημένη πλευρά θα δεσμευτεί να τηρήσει τα όσα θα αποφασίσει ο OPEC+. Αυτό δηλαδή που είναι και το Νο.1 ζητούμενο, καθώς μια συμφωνία που δεν τηρείται είναι αδύνατο να επιτύχει τους στόχους της, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για την τιμή του αργού.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, πάντως, η εν εξελίξει διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων φαίνεται ότι ξεφεύγει από τα στενά όρια του πετρελαίου και αντικατοπτρίζει την επιθυμία του Άμπι Ντάμπι να «δραπετεύσει» από την άμεση επιρροή του Ριάντ σε μια σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων.  

Η αφορμή της σύγκρουσης

Το 2020, η συμμαχία του OPEC+ αποφάσισε να προβεί σε μαζικές περικοπές στην παραγωγή, οι οποίες έφθασαν σχεδόν τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών, οι οποίες είχαν καταρρεύσει από τη βίαιη πτώση της ζήτησης.

Την περασμένη Παρασκευή, κατατέθηκε μια πρόταση για αύξηση της παραγωγής κατά σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 ή αλλιώς κατά 400.000 βαρέλια μηνιαίως. Παράλληλα, προτάθηκε η διατήρηση των εναπομείναντων περικοπών έως τα τέλη του 2022.

Σ’ αυτό το σχέδιο, όμως, αντέδρασαν έντονα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία για να συμφωνήσουν, ζήτησαν ως αντάλλαγμα την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά. Κάτι το οποίο απέρριψε η κυβέρνηση του Ριάντ. 

Μάλιστα, η σύγκρουση έλαβε και δημόσια μορφή, με τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών να εξαπολύουν εκατέρωθεν βολές σε κοινή θέα.

Οι επιπτώσεις στο πετρέλαιο

Αποτέλεσμα της διαφωνίας και της έλλειψης συναίνεσης ήταν η τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί έτι περισσότερο, φθάνοντας έως και τα 77 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Μόνο στο α’ εξάμηνο του 2021, η συνολική αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» ανέρχεται στο 45%, κάτι το οποίο ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία και μεγεθύνει το κόστος μεταφοράς και παραγωγής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News