Business & Finance Δευτέρα 5/07/2021, 17:28
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΟΠΕΚ+: Δημόσιοι διαπληκτισμοί και αδυναμία σύναψης συμφωνίας

ΟΠΕΚ+: Δημόσιοι διαπληκτισμοί και αδυναμία σύναψης συμφωνίας

Σε κλίμα έντασης συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, όπου οι παραδοσιακοί σύμμαχοι στον χώρο του πετρελαίου αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία εκκρεμεί από την περασμένη Παρασκευή. Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ όχι μόνον δεν φαίνεται να πλησιάζουν σε συμφωνία, αλλά παράλληλα οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διαπληκτίστηκαν δημοσίως και παρουσία τηλεοπτικών καμερών, ρίχνοντας ακόμη και προσωπικές βολές. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Bloomberg, το ίδιο κλίμα επικρατεί και πίσω από τις κάμερες, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την σύναψη συμφωνίας στην συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

Το φλέγον ζήτημα γύρω από το οποίο έχουν δημιουργηθεί οι διαμάχες είναι η αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την περίοδο από τον Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021. Επίσης, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να συμφωνήσουν την περασμένη Παρασκευή σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης των περικοπών μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έθεσαν εμπόδια στην επίτευξη της συμφωνίας και διαφώνησαν με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Τα ΗΑΕ αποσκοπούν στη διασφάλιση καλύτερων όρων από την υπό συζήτησιν συμφωνία.

“Πρόκειται για ολόκληρη την ομάδα εναντίον μίας χώρας, το οποίο για εμένα είναι θλιβαρό, αλλά είναι η πραγματικότητα”, δήλωσε χθες στην τηλεόραση του Bloomberg ο Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπ. Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Αντίστοιχα, ο υπ. Ενεργείας των ΗΑΕ, Suhail Al-Mazrouei, σχολίασε ότι «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν την απεριόριστη αύξηση της παραγωγής, την οποία απαιτεί η αγορά». Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο, ότι η απόφαση παράτασης της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2022 δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί τώρα.

Παραδόξως, οι διαμάχες δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τις τιμές του μαύρου χρυσού. Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, το Brent κυμαινόταν στα 76 περίπου δολάρια το βαρέλι, ενώ τα προθεσμιακά του Αμερικανικού αργού είχαν υποχωρήσει περίπου στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Πηγές: Bloomberg, CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News