Business & Finance Παρασκευή 2/07/2021, 22:16
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

OΠΕΚ+: Σε συμφωνία χωρίς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

OΠΕΚ+: Σε συμφωνία χωρίς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, ο ΟΠΕΚ+, με εξαίρεση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατέληξε σε συμφωνία να χαλαρώσει τη μείωση της παραγωγής διατηρώντας ωστόσο τη μείωση έως το Δεκέμβριο του 2022, όπως ανέφεραν πηγές. 

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν μεν να ελλατωθεί η ποσότητα μείωσης της παραγωγής, όμως ζητούν η παράταση των μειώσεων να συνοδευθεί από ορισμένες προϋποθέσεις που θα δίδουν τη δυνατότητα επανεξέτασης της βάσης παραγωγής τους, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές. Η βάση της παραγωγής είναι το επίπεδο της παραγωγής έναντι του οποίου υπολογίζονται οι μειώσεις, εξήγησαν οι πηγές. 

Σημεώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ επανέλαβε σήμερα τις συζητήσεις του σε επίπεδο υπουργών Πετρελαίου προκειμένου να αποφασίσει εάν θα αυξήσει τελικά την παραγωγή του, μετά την εμπλοκή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μπλόκαραν τη συμφωνία την Πέμπτη. 

Με βάση τη νέα συμφωνία στην οποία όπως φαίνεται κατέληξε ο ΟΠΕΚ, το καρτέλ θα απελευθερώσει και άλλη ποσότητα πετρελαίου από τον Αύγουστο του 2021 και θα παρατείνει τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας του για μείωση της παραγωγής έως τα τέλη του 2022 από την αρχική ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2022. 

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+. Η σπάνια σημερινή εξέλιξη σημαίνει ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ακόμη δυνατότητα να εκτροχιάσουν τη συμφωνία. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τις πηγές του ΟΠΕΚ+, η τιμή brent ξεπέρασε τα 76 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 0,45%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News