Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 19:58
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΟΠΕΚ+: Σταθερός στη σταδιακή αύξηση της προσφοράς

ΟΠΕΚ+: Σταθερός στη σταδιακή αύξηση της προσφοράς

Σταθεροί στην πολιτική σταδιακής άρσης των μειώσεων στην προσφορά πετρελαίου έως τον Ιούλιο παρέμειναν οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί του πλανήτη, καλούμενοι ωστόσο να λύσουν μία δύσκολη εξίσωση, καθώς από τη μία θέλουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση αλλά από την άλλη θα πρέπει να αντισταθμίσουν μία πιθανή αύξηση της προσφοράς από το Ιράν. 

Ο ΟΠΕΚ και οι βασικοί εταίροι του αποφάσισαν τον Απρίλιο να αυξήσουν την προσφορά κατά 2,1 εκατ.βαρέλια ημερησίως στην αγορά στη διάρκεια Μαίου – Ιουλίου, καθώς προβλέπουν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί παρά την έξαρση των κρουσμάτων στην Ινδία. 

Εκτοτε, οι τιμές πετρελαίου καταγράφουν ράλι, έχοντας αυξηθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα περισσότερο από 30%, παρότι η προοπτική αύξησης του αργού από το Ιράν έχει συγκρατεί την άνοδο. Η τιμή brent ξεπέρασε σήμερα προς στιγμή τα 71 δολάρια το βαρέλι σήμερα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, με άνοδο περίπου 3%. 

Μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου στη Βιέννη, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν υπογράμμισε ότι αυξάνονται οι προοπτικές ανάκαμψης σε ΗΠΑ και Κίνα, σε μία εξέλιξη που θα φέρει μεγαλύτερη εξισορρόπηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, δεν πιστεύει ότι η αύξηση του ιρανικού πετρελαίου θα προκαλέσει προβλήματα εάν και όταν η Τεχεράνη καταλήξει σε πυρηνική συμφωνία με τη Δύση με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News