Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 17:29
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ: Αισιοδοξία για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2021

ΟΠΕΚ: Αισιοδοξία για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2021

Σε αναθεώρηση επί τα βελτίω στις προβλέψεις του αναφορικά με τη ζήτηση του πετρελαίου, προχώρησε σήμερα Τρίτη ο ΟΠΕΚ, με την αισιοδοξία αυτή να πηγάζει από την αίσθηση ότι η πανδημία της Covid-19, με τα προγράμματα εμβολιασμού να συνεχίζονται, σταδιακά θα εξασθενίσει. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις στο τακτικό μηνιαίο δελτίο του Οργανισμού με έδρα τη Βιέννη, η ζήτηση για το όρυκτο καύσιμο το 2021 θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή 6,6% σε σχέση με πέρυσι, 70.000 bpd υψηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα. 

Οι προβλέψεις αυτές έδωσαν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, με αυτή του μπρεντ περί τις 17:20 ώρα Ελλάδος να ενισχύεται κατά 0,80% στα 63,80 δολάρια το βαρέλι και του αργού να σημειώνει άνοδο περί του 0,85% στα 60,22 δολάρια το βαρέλι. 

Η ανοδική αυτή αναθεώρηση σηματοδοτεί αλλαγή στον τόνο των προηγούμενων προβλέψεων των Οργανισμού, κατά τους οποίους ο ΟΠΕΚ χαμήλωνε τις εκτιμήσεις του εξαιτίας των συνεχιζόμενων lockdowns. 

«Καθώς η εξάπλωση και η ένταση της πανδημίας αναμένεται να υποχωρήσουν με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των προγραμμάτων εμβολιασμού, οι κανόνες για την κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί για τα ταξίδια είναι πιθανό να χαλαρώσουν, με τις μετακινήσεις συγχρόνως να αυξάνονται», αναφέρεται στην έκθεση.

Σε περίπτωση που υπάρχει περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για το ορυκτό καύσιμο, ενδεχομένως ο ΟΠΕΚ και οι χώρες σύμμαχοί του, η συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+, να χαλαρώσουν τις περικοπές – ρεκόρ στην ημερήσια παραγωγή τους. Η συμμαχία συμφώνησε την 1η Απριλίου σταδιακά να χαλαρώσει τις περικοπές, μετά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, να διατηρήσει την ενέργεια διαθέσιμη σε όλους τους καταναλωτές. 

Σύμφωνα με το δελτίο η συνολική παραγωγή των χωρών μελών του Οργανισμού ήδη έχει αυξηθεί, καθώς το Ιράν το οποίο εξαιρείται από τις ημερήσιες περικοπές αύξησε την παραγωγή του και αυτή του ΟΠΕΚ κατά 200.000 bpd στα 25,04 bpd.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News