Business & Finance Κυριακή 3/01/2021, 16:44
BUSINESS & FINANCE

Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» Ντουμπάι

Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» Ντουμπάι

Οι διεθνείς αγορές, παρά την πανδημία του κορωνοϊού και τις απώλειες – ρεκόρ του Μαρτίου, κατάφεραν να αποχαιρετήσουν το 2020 με κέρδη της τάξης του 14%, χάρη στο ξέφρενο ράλι του τελευταίου τριμήνου.

Από το κλίμα ευφορίας δεν εξαιρέθηκαν ούτε τα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής, με τις μετοχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να στήνουν ένα πραγματικό «πάρτι». Μάλιστα, οι προοπτικές είναι ακόμη καλύτερες για το νέο έτος.

«Είμαστε θετικοί για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021» δηλώνει ο Χαρσίτ Όζα, επικεφαλής αναλυτής της International Securities στο Άμπου Ντάμπι, καλώντας τους επενδυτές να εμπιστευτούν το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι.

Άλλωστε, όπως σπεύδει να προσθέσει, «η προοπτική μοιάζει ελκυστική, καθώς οι αποτιμήσεις προσφέρουν την καλύτερη αναλογία ρίσκου – επιβράβευσης σε σχέση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές».

Η άφιξη των πρώτων εμβολίων, η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου και η βελτίωση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος έρχονται να προστεθούν στους παράγοντες που αναμένεται να στηρίζουν τις μετοχές στο Χρηματιστήριο του Ντουμπάι, συνεχίζει ο έμπειρος αναλυτής.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο δείκτης MSCI Emerging Market έκλεισε το 2020 από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, εν μέσω της προσδοκίας για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και της συνεχούς υποχώρησης του δολαρίου.

Η κεντρική τράπεζα, από την πλευρά της, στο πλαίσιο της συντονισμένης νομισματικής δράσης, έχει υιοθετήσει μια υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην στήριξη τόσο των μετοχών όσο και των τραπεζών. Μάλιστα, τα νομισματικά μέτρα θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως το α’ εξάμηνο του 2021.

Δεν πρέπει, τέλος, να λησμονηθεί και το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατάφεραν να αποφύγουν μια βίαιη πτώση στις τιμές των ακινήτων, ένας κλάδος ο οποίος αποτελεί βασική πηγή εισροής ξένου συναλλάγματος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News