Business & Finance Κυριακή 30/05/2021, 22:29
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Αυτή την φορά είναι διαφορετικά: Εκτός ΟΠΕΚ, η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται

Αυτή την φορά είναι διαφορετικά: Εκτός ΟΠΕΚ, η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται

«Αυτή την φορά είναι διαφορετικά», ίσως να είναι η πιο επικίνδυνη φράση στον κόσμο των επιχειρήσεων: δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν στοιχηματίζοντας ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Ομως, στον κόσμο του πετρελαίου, φαίνεται ότι αυτή την φορά θα επαναληφθεί. 

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις δεν βιάζονται να αυξήσουν την παραγωγή έτσι ώστε να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές, καθώς το brent προσεγγίζει τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη και οι παραγωγοί σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ εμφανίζονται απρόθυμοι να ξεκινήσουν νέο κύκλο δαπανών. 

Η πετρελαϊκή βιομηχανία «βρίσκεται στα σχοινιά», δεχόμενη πιέσεις και από επενδυτές της Wall Street που ζητούν από τις επιχειρήσεις να ξοδέψουν λιγότερα στις εξορύξεις και αντ΄αυτού να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα στους μετόχους, τη στιγμή που οι ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής ζητούν επιμόνως να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων. Η Exxon Mobil έδωσε το παράδειγμα καθοδηγώντας την τάση προς τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε στο μέτωπο αυτό από ακτιβιστή – μέλος του δ.σ. της. Την ίδια στιγμή, η Royal Dutch Shell έχασε μία δίκη ορόσημο όταν ολλανδικό δικαστήριο την υποχρέωσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων έως το 2030, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή της. Πολλοί τώρα στη βιομηχανία φοβούνται ότι θα ανοίξει ο «Ασκός του Αιόλου» για παρόμοιες δίκες, με τους δυτικούς πετρελαϊκούς ομίλους να αποτελούν πιο άμεσους στόχους συγκριτικά με τις κρατικές πετρελαϊκές του ΟΠΕΚ. 

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στη βιομηχανία τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ για να αυξήσουν την παραγωγή τους. Τη στιγμή που η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ δεν ανέκαμψε με τους αναμενόμενους ρυθμούς, το καρτέλ ενδεχομένως να αποφασίσει να προσθέσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά όταν οι εκπρόσωποί του θα συναντηθούν την 1η Ιουνίου. 

«Βλέπουμε μία τάση προς την ποινικοποίηση των επενδύσεων για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου», αναφέρει ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Καθώς λοιπόν η εκτός του ΟΠΕΚ παραγωγή τείνει να αυξάνεται λιγότερο από τη ζήτηση, ο ΟΠΕΚ θα πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της αγοράς. Πρόκειται για πραγματικά μεγάλο ρήγμα με το παρελθόν, οπότε οι πετρελαϊκές απαντούσαν στην αύξηση των τιμών με μεγαλεπήβολα επενδυτικά προγράμματα για αύξηση της παραγωγής με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή στις χώρες εκτός καρτέλ και με τη Σαουδική Αραβία να τρέχει να επιτύχει μία δύσκολη ισορροπία. 

Ο ΟΠΕΚ λοιπόν θα κληθεί να «κλείσει την τρύπα». Πόσο διαφορετική θα είναι η ανάκαμψη αυτή την φορά μπορεί να φανεί και από τα σχέδια στις ΗΠΑ: η αύξηση της παραγωγής από σχιστολιθικά κοιτάσματα αυξάνεται μεν, όμως με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την περίοδο μετά το πετρελαϊκό κραχ του 2008/09. Οι εταιρείες στον χώρο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων παραμένουν σταθερές στη δέσμευσή τους να επιστρέψουν περισσότερα χρήματα στους μετόχους μέσω μερισμάτων. Ενώ πριν από την πανδημία, οι επιχειρήσεις στον χώρο του σχιστολιθικού πετρελαίου τοποθετούσαν το 70% έως 90% του ρευστού τους για εξορύξεις, τώρα το έχουν περιορίσει στο 50%. Οι προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες σε χώρες εκτός ΗΠΑ και Καναδά όσον αφορά στην αύξηση της παραγωγής τους. 

Οταν ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είχε πει στην αρχή του έτους χαριτολώντας ότι «το τρυπάνι θα εξαφανιστεί για πάντα», είχε φανεί υπερβολικά τολμηρός. Τώρα που οι υπουργοί Πετρελαίου συναντώνται αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως να τολμήσουν να πουν ότι είχε δίκαιο….

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News