Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 20:19
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Αιφνιδίασε ο ΟΠΕΚ+ με σταδιακή αύξηση της παραγωγής

Αιφνιδίασε ο ΟΠΕΚ+ με σταδιακή αύξηση της παραγωγής

Στη συμφωνία να αυξήσει την παραγωγή του σταδιακά από το Μάιο έως τον Ιούλιο προχώρησε ο ΟΠΕΚ μαζί με τους βασικούς εταίρους του στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου, ανταποκρινόμενοs τόσο στις εσωτερικές όσο και εξωτερικές πιέσεις για την απελευθέρωση μεγαλύτερης ποσότητας αργού, όσο προχωρά η ανάκαμψη της οικονομίας. 

Κόντρα στις προσδοκίες της αγοράς, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, ο ΟΠΕΚ+ θα απελευθερώσει περισσότερα από 2 εκατ.βαρέλια ημερησίως σταδιακά απο το Μάιο έως τον Ιούλιο, περίπου ένα-τέταρτο από τα σημερινά επίπεδα μείωσης της παραγωγής. 

Στην αρχή της εβδομάδας, όλοι περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ και οι βασικοί εταίροι του θα παρέτειναν τις μειώσεις στην παραγωγή, κρατώντας συγκρατημένη την προσφορά. Παρ΄όλα αυτά, οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άνοδο περίπου 1%, με το brent να ενισχύεται πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι και το αργό να πλησιάζει τα 60 δολάρια. 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ρότζερ Ντιουάν, αντιπρόεδρος της IHS Markit, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ δεν είναι απαραιτήτως αρνητική επειδή «η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 εκατ.βαρέλια ημερησίως την ίδια περίοδο που θα αυξηθεί σταδιακά και η παραγωγή». 

Πιο συγκεκριμένα, οι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί του πλανήτη με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και την Ρωσία θα αηυξήσουν την παραγωγή τους κατά 350.000 βαρέλια ημερησίως το Μάιο, απελευθερώνοντας την ίδια ποσότητα ξανά τον Ιούνιο για να την αυξήσουν στα 450.000 βαρέλια τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Καζακστάν. 

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία θα αρχίσει να επαναφέρει στην αγορά το 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως που είχε «κόψει» από την παραγωγή της στο πλαίσιο της εθελοντικής μείωσης, προσθέτοντας 250.000 βαρέλια το Μάιο, 350.000 τον Ιούνιο και 400.000 τον Ιούλιο, ανέφερε ο υπουργός Πετρελαίου πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. 

Με την τιμή αργού γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι και το κόστος βενζίνης στη λιανική να αυξάνεται ραγδαία, οι καταναλώτριες χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ινδία, έχουν αρχίσει να ζητούν από τον ΟΠΕΚ+ να κρατήσει υπό έλεγχο τις τιμές, υπό το φόβο μήπως μία περαιτέρω άνοδος των τιμών εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, τη στιγμή που η ανάκαμψη της οικονομίας θεωρείται ζωτικής σημασίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News