Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 21:28
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Επιστροφή σε άνοδο 2% για τις τιμές πετρελαίου

Επιστροφή σε άνοδο 2% για τις τιμές πετρελαίου

Σε δυναμική άνοδο γύρισαν οι τιμές πετρελαίου στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την αρχική νευρικότητα αλλά και τις χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις.

Σε εβδομαδιαία βάση, όμως η αγορά πετρελαίου κατέγραψε απώλειες περίπου 7%, καθώς το νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη έκαμψε τις προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης για καύσιμα. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2,12% στα 64,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινείτο στα 61,48 δολάρια με άνοδο 2,5%. Αναλυτές χαρακτήρισαν υπερβολική την τετραήμερη πτώση των τιμών πετρελαίου και θεώρησαν αναμενόμενη τη σημερινή άνοδο. 

«Οι ρευστοποιήσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο ορισμένους παράγοντες που θα μπορούσαν να ανακόψουν το ράλι. Ο ΟΠΕΚ ενδεχομένως να ανησυχεί περισσότερο για την εξάπλωση του Covid-19, επομένως είναι πολύ πιθανόν να παρατείνει και πάλι τις μειώσεις της παραγωγής. Παράλληλα, η απότομη πτωτική διόρθωση των τιμών είναι πιθανόν να αποθαρρύνει και τους αμερικανούς παραγωγούς από σχιστολιθικά κοιτάσματα να αρχίσουν εξορύξεις», αναφέρει ο Φίλ Φλίαν, αναλυτής της Price Futures Group. 

Nα σημειωθεί ότι μόνο αυτή την εβδομάδα άρχισαν εργασίες σε εννέα νέα σχιστολιθικά κοιτάσματα πετρελαίου στις ΗΠΑ – στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Ιανουάριο. Με 318 κοιτάσματα να είναι πλέον ενεργά, ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από πέρυσι το Μάιο, αναφέρει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου Baker Hughes.  

Η Goldman Sachs προβλέπει σημαντική αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης τους επόμενους μήνες, εξέλιξη που θα ωθήσει την τιμή brent στα 80 δολάρια το βαρέλι το φετινό καλοκαίρι. Ηδη, το Ιράν έχει εξάγει ποσότητες ρεκόρ αργού στον κορυφαίο πελάτη του την Κίνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
   
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News