Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 21:45
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Συμφωνεί ο ΟΠΕΚ για συνέχιση των μειώσεων

Συμφωνεί ο ΟΠΕΚ για συνέχιση των μειώσεων

Σε ευρείας κλίμακας συμφωνία κατέληξαν οι χώρες μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) για την ανάγκη να παρατείνουν από τον Ιανουάριο και για τρεις ακόμη μήνες την υφιστάμενη συμφωνία μείωσης της παραγωγής σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές, όπως ανέφεραν υπουργοί Πετρελαίου. Η συμφωνία όμως αυτή πρέπει να επικυρωθεί και από τους κορυφαίους εταίρους του καρτέλ. 

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Αμπντλμαντζίντ Ατάρ, που έχει αυτή τη στιγμή την κυλιόμενη προεδρία του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι υπήρξε συναίνεση στους κόλπους του καρτέλ. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα σχόλια του Ιρανού ομολόγου του Μπιτζάν Ζανγκάνεχ, ο οποίος όμως επεσήμανε ότι η αυριανή συνάντηση του ΟΠΕΚ με τους εταίρους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεν θα είναι και τόσο εύκολη. “Στους κόλπους του ΟΠΕΚ υπήρξε συναίνεση. Ομως, η αυριανή συνάντηση θα είναι δύσκολη και χρειάζονται εντατικές διαπραγματεύσεις και υπομονή”, ανέφερε. 

Ο ΟΠΕΚ+ είχε προγραμματίσει να αρχίσει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής του από τον Ιανουάριο. Ομως, με τις προοπτικές της ζήτησης να προδιαγράφονται άκρως αβέβαιες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει τώρα να παρατείνει τις μειώσεις στην παραγωγή του, των 7,7 εκατ.βαρελιών ημερησίως ήτοι 8% της παγκόσμιας ζήτησης, έως τα τέλη Μαρτίου του 2021, μία θέση που φέρει και την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με πηγές του Reuters. To πιθανότερο σενάριο είναι ότι και οι εκτός του ΟΠΕΚ παραγωγοί θα συμφωνήσουν σε παράταση των μειώσεων, ανέφερε μία από τις πηγές. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε εξάλλου ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ρωσία και στον ΟΠΕΚ δεν είναι τόσο μεγάλες όσο ήταν στις αρχές του 2020, όταν η τότε διχογνωμία είχε οδηγήσει σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και σε αύξηση της παραγωγής. 

Ο ΟΠΕΚ+ καλείται να βρει μία ισορροπία αυξάνοντας τις τιμές αρκετά για να στηρίξει τους προϋπολογισμούς των πετρελαιοπαραγωγών χωρών όχι όμως και υπερβολικά καθώς αυτό θα ωθούσε τις ΗΠΑ σε αύξηση της παραγωγής τους. Συνήθως, η παραγωγή σχιστολιθικών κοιτασμάτων των ΗΠΑ αυξάνεται όταν οι τιμές ξεπερνούν τα 50 δολάρια το βαρέλι. 

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και αναλυτές εφιστούν την προσοχή ότι θα μπορούσαν να υποχωρήσουν επιπλέον 10% στην περίπτωση που ο ΟΠΕΚ δεν αποφασίσει να παρατείνει τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής. 

Πηγή: REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News