Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 21:17
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Σε καθοδική τροχιά οι τιμές πετρελαίου

Σε καθοδική τροχιά οι τιμές πετρελαίου

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς δόθηκε ξανά σε λειτουργία η Διώρυγα του Σουέζ και το δολάριο επιδόθηκε σε ράλι, ενώ την ίδια στιγμή η προσοχή στρέφεται στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ την Πέμπτη, όπου οι αναλυτές αναμένουν ότι θα συμφωνηθεί νέα παράταση στις μειώσεις της παραγωγής προκειμένου να αντισταθμιστει η εξασθενημένη ζήτηση. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε 1,9% στα 63,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Ν.Υόρκη κινείτο στα 60 δολάρια με πτώση 2%.

«Η άνοδος των τιμών όσο τα στενά του Σουέζ παρέμεναν κλειστά αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμη και τώρα τα κέρδη εξανεμίζονται σταδιακά, με τις τιμές να επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα», εκτιμά αναλυτής της Rystad Energy. 

Η προσοχή της αγοράς είναι επικεντρωμένη στη συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των βασικών εταίρων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να δεχθεί την παράταση της μείωσης της παραγωγής έως τον Ιούνιο και παράλληλα να παρατείνει και τις δικές επιπλέον μειώσεις, όπως αποκάλυψαν πηγές. «Η έντονη μεταβλητότητα στις τιμές σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα χρειαστεί να ακολουθήσει μία πιο συγκρατημένη προσέγγιση στην πολιτική του. Πιστεύουμε ότι το καρτέλ και η Ρωσία θα διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή τους στα σημερινά επίπεδα», αναφέρει η ΙΝG.  
   
H JPMorgan εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παρατείνει τις μειώσεις στην παραγωγή του έως και το Μάιο και ότι το Ριάντ θα συνεχίσει τις δικές μειώσεις για δύο ακόμη μήνες, τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου. Μία πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΟΠΕΚ είναι οι εξαγωγές από το Ιράν προς την Κίνα, αγνοώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και ΗΠΑ προς την Τεχεράνη, σύμφωνα με traders και αναλυτές. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News