Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 11:30
BUSINESS & FINANCE

Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου

Στα 10,46 εκατ. βαρέλια η ημερήσια παραγωγή

Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου

Περαιτέρω αύξηση εμφάνισε η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία, χάρη στην περισσότερο «γενναιόδωρη» πολιτική του OPEC+.

Πιο συγκεκριμένα, η ρωσική παραγωγή ανήλθε σε 10,46 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον Απρίλιο, αριθμός αυξημένος κατά 1,9% σε σχέση με τον Μάρτιο. 

Η εν λόγω άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγιστοποίηση της επιτρεπόμενης από τον OPEC+ δυνατότητας παραγωγής πετρελαίου, ενόσω η τιμή του αργού έχει ανακάμψει σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία τηρεί σχεδόν απαρέγκλιτα, σε ποσοστό 95%, τα καθορισμένα όρια του πετρελαϊκού καρτέλ. 

Πέραν της Ρωσίας, και στο γειτονικό Καζακστάν επιτράπηκε η αύξηση της παραγωγής, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες – μέλη του OPEC διατηρήθηκαν τα ίδια επίπεδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Σαουδική Αραβία, η οποία προχώρησε σε εθελοντική μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, o OPEC+ επιβεβαίωσε τα σχέδια για σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, χάρη στην αναθέρμανσης της ζήτησης. 

Εφόσον, τελικά εγκριθεί το παραπάνω σχέδιο, τότε η επιτρεπόμενη παραγωγή της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 114.000 βαρέλια ημερησίως. 

Η ρωσική οικονομία είναι υψηλά εξαρτώμενη από τα πετρελαϊκά έσοδα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται σε καθε χρονική περίοδο, κατά την οποία η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχωρεί, οδηγώντας σε μείωση των κρατικών εσόδων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News