Business & Finance Δευτέρα 2/11/2020, 11:04
BUSINESS & FINANCE

Ιός και πετρέλαιο ρίχνουν το ρούβλι

Ιός και πετρέλαιο ρίχνουν το ρούβλι

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο έχει υποχωρήσει το ρούβλι, καθώς τα νέα lockdown στην Ευρώπη απειλούν τη ζήτηση ενέργειας από την Ευρώπη και κατά συνέπεια τα έσοδα της Ρωσίας, που στηρίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ρωσικό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση εδώ και μήνες εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και των φόβων για νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τις ΗΠΑ σε περίπτωση εκλογής του Τζο Μπάιντεν. Ο εκρηκτικός αυτός συνδυασμός θα μπορούσε να το κρατήσει σε τροχιά πτώσης για πολύ καιρό ακόμη. 

Το ρούβλι έχει δει την αξία του να μειώνεται περισσότερο από 7% έναντι του δολαρίου το τελευταίο τρίμηνο και όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg είναι ουσιαστικά υποτιμημένο κατά τουλάχιστον 10% δεδομένων των συνθηκών στη ρωσική οικονομία. 

Σήμερα καταγράφει πτώση 1,3% στα 80,5575 ρούβλια ανά δολάριο, πολύ κοντά στα χαμηλά τεσσάρων ετών στα οποία είχε διολισθήσει κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας τον Μάρτιο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News