Business & Finance Σάββατο 2/01/2021, 21:13
BUSINESS & FINANCE

Σε χαμηλό 9 ετών η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία

Σε χαμηλό 9 ετών η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών «βούλιαξε» η ετήσια παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας, όπως δείχνουν τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2020, η Ρωσία άντλησε 512,68 εκατ. τόνους πετρελαίου, ποσότητα μειωμένη κατά 8,6% σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, η επίδοση των 512 εκατ. είναι η χαμηλότερη από το 2010.

Την ίδια ώρα, πρόκειται για την πρώτη ετήσια μείωση μετά από 12 συνεχόμενα χρόνια ανοδικής παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή του 2019 είχε φθάσει στους 568 εκατ. τόνους.

Τα παραπάνω στοιχεία, σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία, μεγάλο μέρος των κρατικών εσόδων της οποίας βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η συνεπαγόμενη καθίζηση της ζήτησης, έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά, με τις τιμές του αργού να δέχονται ισχυρές πιέσεις, οι οποίες ενισχύονται κι από την υπερπροσφορά.

Τον περασμένο Απρίλιο, τα κράτη – μέλη του OPEC, καθώς και οι συνεργαζόμενες χώρες (σ.σ. όλι μαζί απαρτίζουν τον OPEC+) κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών.

Τελικά, η μείωση διαμορφώθηκε στα 7,7 εκατ. βαρέλια, ενώ από 1η Ιανουαρίου του 2021 η περικοπή έχει μειωθεί κατά ακόμη 500.000 βαρέλια , δηλαδή σε 7,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Αύριο δε, θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του OPEC+, προκειμένου να αποφασιστεί αν τα επίπεδα μείωσης θα διατηρηθούν στα υπάρχοντα ή θα «χαλαρώσουν» κατά 500.000 βαρέλια επιπλέον. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News