Business & Finance Σάββατο 2/01/2021, 15:07
ΑΓΟΡΕΣ

OΠΕΚ+: Από το χάος του 2020 στις προκλήσεις του 2021

OΠΕΚ+: Από το χάος του 2020 στις προκλήσεις του 2021

Aφήνοντας πίσω της μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία του πετρελαίου, η πετρελαϊκή συμμαχία OΠΕΚ+ θα πρέπει να αποφασίσει εάν είναι σε θέση να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στις διεθνείς αγορές αργού χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη των τιμών, την οποία δυσκολεύθηκε πολύ να εξασφαλίσει εν μέσω της κατάρρευσης της ζήτησης στη διάρκεια του 2020.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Και Εξαγωγών Κρατών συν τη Ρωσία θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφωνίες στο εσωτερικό της συμμαχίας και να σχεδιάσουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους. Η Μόσχα πιστεύει ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ -η οποά μείωσε την παραγωγή στη διάρκεια της πανδημίας ώστε να προσφέρει στήριγμα στις τιμές- έχει τα περιθώρια να αυξήσει τηνπ ροσφορά κατά 500.000 βαρέλια τον Φεβρουάριο, πέραν της αύξησης που σχεδιάζεται στη διάρκεια του Ιανουαρίου. Η Σαουδική Αραβία, από την άλλη, τάσσεται υπέρ πιο συντηρητικής προσέγγισης, αν και κρατάει κλειστά τα χαρτιά της.

«Φαίνεται πως η συμμαχία OΠΕΚ+ προσπαθεί να περάσει ένα τεράστιο πετρελαϊκό τάνκερ μέσα από Συμπληγάδες», αναφέρει ο Τζιοβάνι Σταουνόβο, αναλυτής της UBS Group. Ό,τι κι αν αποφασίσουν, το σίγουρο είναι ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ δεν θα αφήσουν τίποτε στην τύχη.

Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου, η οποία σηματοδοτεί τη σιωπηρή απόφαση μεταξύ των χωρών-μελών να συνεδριάζουν κάθε μήνα, αντί για μερικές φορές το χρόνο, ώστε να καθορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ανάγκες των αγορών και τα επίπεδα παραγωγής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News