Business & Finance Σάββατο 2/01/2021, 20:10
BUSINESS & FINANCE

Τα 10 πράγματα που θα μας απασχολήσουν το 2021

Τα 10 πράγματα που θα μας απασχολήσουν το 2021

Τις 10 τάσεις, τις οποίες θα κληθούμε να παρακολουθήσουμε, να διαχειριστούμε και να συζητήσουμε εντός του 2021, συγκεντρώνει και παρουσιάζει το βρετανικό περιοδικό The Economist, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το προφίλ του νέου έτους.

Ας δούμε, λοιπόν, τις θεματικές, οι οποίες αναμένεται να μας απασχολήσουν περισσότερο μέσα στο 2021:

Η μάχη για τα εμβόλια: Καθώς τα πρώτα εμβόλια αποτελούν ήδη γεγονός, η εστίαση όλων στρέφεται στην προσπάθεια παραγωγής τους σε δίκαια κατανεμημένες και επαρκείς ποσότητες. Η διπλωματία των εμβολίων, όπως ευστόχως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές, εκτιμάται ότι θα συνοδεύεται από μάχες τόσο στο εσωτερικό της ίδιας χώρας αλλά και μεταξύ δύο ή και περισσότερο χωρών: Για το ποιος και πότε πρέπει να λάβει πρώτος το εμβόλιο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πόσοι ακριβώς τελικά θα αρνηθούν το εμβόλιο που τους προσφέρεται.

Μικτή οικονομική ανάκαμψη: Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έχει ανωμαλίες. Οι εθνικές κυβερνήσεις θα δώσουν «μάχη» για να διατηρήσουν στη ζωή τις πληττόμενες επιχειρήσεις και να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να μην χάσουν την εργασία τους. Το χάσμα μεταξύ ισχυρών και αδύναμων επιχειρήσεων θα διευρυνθεί. 

Η επιδιόρθωση της αταξίας: Πόσα πράγματα θα καταφέρει να «τακτοποιήσει» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν; Η Συνθήκη του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και το deal για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι μόνο η αρχή.

Περισσότερες σινο-αμερικανικές εντάσεις: Ας μην περιμένουμε, ωστόσο, ότι ο Μπάιντεν θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Αντ’ αυτού, θα θελήσει να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικός στη μάχη με το Πεκίνο. Πολλές χώρες, από την Αφρική έως την Ασία, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην κληθούν να διαλέξουν στρατόπεδο.

Οι εταιρείες στην πρώτη γραμμή: Ένα ακόμη μέτωπο του σινο-αμερικανικού πολέμου είναι οι εταιρείες -και όχι μόνο τα προφανή παραδείγμα των Huawei και Tiktok- καθώς οι επιχειρήσεις καθίστανται ολοένα και περισσότερο μέρος της γεωπολιτικής σκακιέρας. Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι και πελάτες ζητούν από τις διοικήσεις να λάβουν θέση σε επίκαιρα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Μετά τον τεχνολογικό διαχωρισμό: Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση πολλών τεχνολογικών λύσεων, από τις τηλε-διασκέψεις και το online εμπόριο έως την εξ αποστάσεως εργασία και την τηλε-εκπαίδευση. Το 2021 θα γίνει αντιληπτή με σαφέστερο τρόπο η έκταση και η μονιμότητα αυτών των αλλαγών.

Ένα κόσμος με λιγότερο περπάτημα: Ο τουρισμός θα συρρικνωθεί και θα αλλάξει σχήμα, με μεγαλύτερη εστίαση στα εγχώρια ταξίδια. Αεροπορικές, ξενοδοχεία και αεροναυπηγικές θα δώσουν μάχη επιβίωσης. Όπως και τα πανεπιστήμια, τα οποία βασίζονται σε ξένους φοιτητές.

Η ευκαιρία για την Κλιματική Αλλαγή: Η πανδημική κρίση έδωσε την ευκαιρία για την ανάληψη δράσης, καθώς οι κυβερνήσεις επενδύουν σε «πράσινα» σχέδια ανάκαμψης, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Το έτος του ντεζαβού: Κατά το 2021, από πολλές απόψεις, θα είναι σαν να ζούμε για δεύτερη φορά το 2020. Ακόμη και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα πραγματοποιηθούν φέτος το καλοκαίρι, καθώς αναβλήθηκαν το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας.

Ένα ξυπνητήρι για τους υπόλοιπους κινδύνους: Αναλυτές και ακαδημαϊκοί θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία πους τους προσφέρεται, για να προετοιμάσουν τον κόσμο για τους υπόλοιπους κινδύνους, όπως η άρνηση των εμβολίων, η πυρηνική τρομοκρατία κ.α. Ας τους ευχηθούμε καλή τύχη.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News