Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 13:42
BUSINESS & FINANCE

OPEC+: Κοντά σε συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής

OPEC+: Κοντά σε συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής

Κοντά σε συμφωνία για τη «χαλάρωση» των περιορισμών στην πετρελαϊκή παραγωγή βρίσκονται οι χώρες μέλη της συμμαχίας OPEC+, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το πρωί της Πέμπτης, άλλωστε, ολοκληρώθηκαν οι διμερείς επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σ’ έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες πηγές, η συμφωνία έχει ήδη επισφραγιστεί και αυτό που απομένει είναι η οριστικοποίηση των επιμέρους λεπτομερειών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αναμένεται να προβλέπει την σταδιακή «χαλάρωση» των περιορισμών κατά τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2021, όταν και η παγκόσμια παραγωγή αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η νέα συμφωνία προβλέπει μία μεγαλύτερη αύξηση, πέραν του 1,9 εκατ. βαρελιών.

Φυσικά, το deal Μόσχας – Ριάντ, των δύο χωρών που ηγούνται της πετρελαϊκής συμμαχίας, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό απ’ όλες τις χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ καθώς και από τα συνεργαζόμενα κράτη.

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2019, το πετρελαϊκό καρτέλ προσπάθησε να στηρίξει τις τιμές του αργού, εν μέσω της κατάρρευσης της διεθνούς ζήτησης, προχωρώντας σε περικοπές – ρεκόρ στην ημερήσια παραγωγή των χωρών – μελών. 

Πλέον, ωστόσο, η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, καθώς οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων συντηρεί τις ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κατ’ επέκταση της πετρελαϊκής ζήτησης, γεγονός το οποίο στηρίζει τις τιμές στις αγορές εμπορευμάτων.

Σήμερα, πάντως, σε συνέχεια των διαρροών περί αύξησης της παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 0,62% στα 47,95 δολάρια και η τιμή του πετρελαίου WTI κατά 0,71% στα 44,96 δολάρια. 

moneyreview με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News