Business & Finance Παρασκευή 18/02/2022, 19:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deal ΗΑΕ – Ινδίας: Ενισχύουν τις εμπορικές σχέσεις – 100 δισ. δολάρια το όφελος σε 5 χρόνια

Deal ΗΑΕ – Ινδίας: Ενισχύουν τις εμπορικές σχέσεις – 100 δισ. δολάρια το όφελος σε 5 χρόνια

Εμπορική συμφωνία σε μεγάλο εύρος προϊόντων υπέγραψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία, η οποία αναμένεται να αυξήσει το διμερές εμπόριο κατά τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η  Ινδία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους μας και αυτή η συμφωνία μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε ο Σεΐχης Mohamed bin Zayed Al Nahyan, ηγέτης των ΗΑΕ στο πλαίσιο της πρώτης ψηφιακής συνεδρίασης με τον πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

«Αυτή η συμφωνία υπόσχεται να παρέχει σημαντικά οφέλει στις επιχειρήσεις των ΗΑΕ και της Ινδίας, μεταξύ άλλων μειωμένων δασμών και ενισχυμένης πρόσβασης στην αγορά, ενώ επίσης θα δώσει μία νέα ζωή στις εμπορικές διόδους από την Αφρική προς την Ασία και θα θέσει τα θεμέλια για ανάπτυξη και ευημερία, που θα επβφελήσουν ολόκληρη την περιοχή», προσέθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μόντι δήλωσε ότι «η συμφωνία αντανακλά την βαθιά φιλία, το κοινό όραμα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι θα εκκινήσει μία νέα εποχή στις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις».

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΑΕ και στο τρέχον φορολογικό έτος αναμένεται πως το διμερές εμπόριο πρόκειται να ξεπεράσει τα 60 δισ. δολάρια. Επίσης, η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εταίρος των ΗΑΕ όσον αφορά το εμπόριο εξαιρουμένων των πετρελαϊκών προϊόντων. Συγκεκριμένα, περίπου το 14% των μη πετρελαϊκών προϊόντων από τα ΗΑΕ καταλήγουν στην Ινδία.

«Θα υπάρξει μείωση των δασμών σε τουλάχιστον το 80% των προϊόντων που εξάγονται στην Ινδία και σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο χώρες μέσω της μεγαλύτερης πρόσβασης στην αγορά, νέων κινήτρων για επενδύσεις και με τη δημιουργία ευκαιριών σε τομείς – κλειδιά», δήλωσε στο CNBC ο Thani Al Zeyoudi, υπουργός εμπορίου των HAE.

Επίσης, η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει το εμπόριο στον κλάδο των υπηρεσιών στα περίπου 15 δισ. δολάρια. Ο υπουργός δήλωσε πως ως αποτέλεσμα της συμφωνίας αναμένει αύξηση του ΑΕΠ των ΗΑΕ κατά 1,7% στην επόμενη δεκαετία, αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία τουλάχιστον 140.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μεταξύ των κλάδων που αναμένεται να επωφεληθούν συγκαταλέγονται οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, ο χρηματοοικονομικός τομέας, οι υπηρεσίες υγείας, ο τουρισμός, ο τομέας της φιλοξενίας και οι υπηρεσίες ναυτιλίας και αερομεταφορών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News