Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 16:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δριμύ κατηγορώ ΙΕΑ στον ΟΠΕΚ – Έτοιμη να αποδεσμεύσει νέα αποθέματα πετρελαίου

Δριμύ κατηγορώ ΙΕΑ στον ΟΠΕΚ – Έτοιμη να αποδεσμεύσει νέα αποθέματα πετρελαίου

Έτοιμη γα διοχέτευση μεγαλύτερης ποσότητας πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης είναι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος μάλιστα αποδοκίμασε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα.

Την περασμένη εβδομάδα η IEA αποδέσμευσε 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου προκειμένου να δώσει «ανάσα» στην αγορά που δέχθηκε σφοδρά πλήγματα από τη ρωσική εισβολή. Αυτή η κίνηση ήταν μόνο η «αρχική απάντηση» στην κρίση όπως δήλωσε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι η ΙΕΑ είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα, ώστε να περιορίσει τις διακυμάνσεις στην ενεργειακή αγορά.

«Είμαστε σε στενή επαφή με…αρκετές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, οι οποίες φέρονται πιο συνετά σε σχέση με άλλες», τόνισε ο Μπιρόλ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις δύο χώρες του OΠΕΚ που μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να αυξήσουν την παραγωγή. Επίσης, υπενθυμίζεται πως οι χώρες του ΟΠΕΚ+ στην συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας αποφάσισαν να εμμείνουν στο αρχικό σχέδιο, αυξάνοντας την παραγωγή του Απριλίου κατά μόλις 400.000 βαρέλια την ημέρα.

«Αυτή η συνεδρίαση, από την σκοπιά των αγορών, ήταν απογοητευτική», τόνισε ο Μπιρόλ, γεγονός που φάνηκε και από τις ανησυχιες που επικράτησαν μετά τη συνεδρίαση για έλλειψη πετρελαίου στην αγορά.

Ανεξέλεγκτες οι τιμές πετρελαίου

Η αγορά πετρελαίου έχει αποδιοργανωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά μπήκε σε αχαρτογράφητα νερά από χθες, μετά τις ανακοινώσεις της αμερικανικής πλευράς ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η τιμή του Brent έχει σκαρφαλώσει στα 128 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού στα 124 δολάρια σήμερα. Πρόκειται για υποχώρηση σε σχέση με το υψηλό των 14 ετών που άγγιξαν χθες οι τιμές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Θέμα χρόνου ο αποκλεισμός του πετρελαίου της Ρωσίας

IEA: Μπορεί να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία κατά 1/3

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News