Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 14:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «γκρι λίστα» διεθνούς ρυθμιστικής αρχής τα ΗΑΕ: Πλήγμα για το επιχειρηματικό hub της Μέσης Ανατολής;

Σε «γκρι λίστα» διεθνούς ρυθμιστικής αρχής τα ΗΑΕ: Πλήγμα για το επιχειρηματικό hub της Μέσης Ανατολής;

Στην «γκρίζα λίστα» της Ομάδας Δράσης για το Ξέπλυμα Χρήματος (Financial Action Task Force) αναμένεται να συμπεριληφθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για αποτέλεσμα ανησυχιών που εξέφρασαν ορισμένα από τα μέλη της ρυθμιστικής αρχής για μικρή μόνο πρόοδο των ΗΑΕ στην αντιμετώπιση παράνομων χρηματικών ροών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, τουλάχιστον τρία μέλη της Αρχής έχουν επισημάνει ότι η χώρα δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης. Συνεπώς, κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριληφθεί στην λίστα με τις χώρες, οι οποίες κατά την αρμόδια αρχή επιδέχονται περαιτέρω εποπτεία.

Σημειώνεται πως η Ομάδα Δράσης κρατά επίσης και «μαύρη λίστα», την οποία σε αυτή τουλάχιστον τη φάση τα ΗΑΕ δεν συζητάται να μπουν. Ωστόσο, η συμπερίληψη της χώρας στην γκρι λίστα μπορεί να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις της Ομάδας Δράσης στην τριακονταετή της λειτουργία, δεδομένης της θέσης των ΗΑΕ ως περιφερειακού χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Η Ομάδα Δράσης συστάθηκε από την G7 και στην γκρίζα λίστα έχει συμπεριλάβει περίπου 24 χώρες, μεταξύ αυτών την Τουρκία, την Ζιμπάμπουε και την Αλβανία, ενώ στη «μαύρη λίστα» βρίσκονται το Ιράν και η Νότιος Κορέα.

Τι σημανεί πρακτικά;

Στην περίπτωση που πράγματι τα ΗΑΕ μπουν στην «γκρίζα λίστα» οι τράπεζες της Wall Street που διατηρούν περιφερειακές βάσεις στη χώρα θα πρέπει να ενισχύσουν τις δικλείδες ασφαλείας τους, ώστε να αποφύγουν μελλοντικές κυρώσεις από διεθνείς ρυθμιστικές αρχές. Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, ενδέχεται να επηρεάσει και το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ, το οποίο έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 1 τρισ. δολαρίων.

Παράλληλα, ενδέχεται να αποτελέσει χτύπημα για την οικονομία των ΗΑΕ, ενόσω αυξάνεται ο ανταγωνισμός της χώρας με τη γειτονική Σαουδική Αραβία, η οποία λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των αγορών της και για την προσέλκυση επενδύσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μουσείο του Μέλλοντος: Πώς θα είναι ο κόσμος σε 50 χρόνια από σήμερα

Deal ΗΑΕ – Ινδίας: Ενισχύουν τις εμπορικές σχέσεις – 100 δισ. δολάρια το όφελος σε 5 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News