Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 14:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες κυρώσεις Ε.Ε. προς Λευκορωσία: Περιορίζονται εισαγωγές – εξαγωγές

Νέες κυρώσεις Ε.Ε. προς Λευκορωσία: Περιορίζονται εισαγωγές – εξαγωγές

Την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Λευκορωσία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμπλοκή της χώρας στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ των εμπορικών κυρώσεων περιλαμβάνεται η απαγόρευση εισαγωγών από τη Λευκορωσία προς την Ε.Ε. για την παραγωγή και μεταποίηση καπνικών προϊόντων, ορυκτών καυσίμων, για ασφαλτώδεις ύλες, αέριους υδρογονάνθρακες, χλωριούχο κάλιο, ξύλο, τσιμέντο, σίδηρο, χάλυβα και καουτσούκ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ε.Ε. πρόκειται να απαγορεύσει τις εξαγωγές προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους απλούς πολίτες, αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και κάθε είδους τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ όταν εκδοθούν σε επίσημο έγγραφο της Ε.Ε.

Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα επικυρώθηκε ο αποκλεισμός των επτά ρωσικών τραπεζών από το SWIFT. Οι τράπεζες αυτές θα έχουν 10 ημε΄ρες προκειμένου να μεώσουν σταδιακά την πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τις τράπεζες  Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, VEB, καθώς και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την VTB.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. εξήγησε ότι οι τράπεζες που συμπεριελήφθησαν στη λίστα επιλέχθηκαν βάσει των σχέσεων τους με το ρωσικό κράτος, ενώ στις δημόσιες τράπεζες υπήρχαν ήδη κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ετοιμάζει βαλίτσες ο Αμπράμοβιτς – Πουλάει τα ακίνητα στο Λονδίνο

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News