Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 14:02
BUSINESS & FINANCE

Γιατί Ευρώπη και Βρετανία «τσακώνονται» για τα… λουκάνικα

Τα απόνερα της συμφωνίας για το Brexit

Γιατί Ευρώπη και Βρετανία «τσακώνονται» για τα… λουκάνικα

Μπορεί η συμφωνία για το Brexit να απέτρεψε μια σειρά δυσάρεστων εξελίξεων στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται ότι θέτει σε ευθεία απειλή τα… λουκάνικα.

Όλα φυσικά, εδράζονται στην αρχική συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου, η οποία προβλέπει ότι μετά το Brexit, τα τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία) δεν θα ακολουθούν τους εμπορικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, το 4ο μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή η Βόρεια Ιρλανδία, συνεχίζει να εφαρμόζει ορισμένους κανόνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, προκειμένου να τηρήσει τη συμφωνία «Good Friday» και να αποφύγει την επιβολή «σκληρών» συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (ανήκει στην Ε.Ε.).

Αυτός ο διαχωρισμός έχει ως αποτέλεσμα ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία) και τη Βόρεια Ιρλανδία να εφαρμόζονται μια σειρά ειδικών κανονισμών και ελέγχων, δεδομένου ότι η Βόρεια Ιρλανδία συνιστά επί της ουσίας έδαφος της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.

Map of the the UK showing how goods travelling from GB into NI and onward to the Republic of Ireland.

Στόχος αυτής της ειδικής ρύθμισης, η οποία ονομάζεται Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι η διατήρηση της αδιαίρετης φύσης του νησιού της Ιρλανδίας, το έδαφος του οποίου κατανέμεται μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας (μέλος του Ην. Βασιλείου) και της Ιρλανδίας.

Πώς εμπλέκονται τα λουκάνικα

Και πώς εμπλέκονται τώρα τα λουκάνικα; Η Επιτροπή Τροφίμων της Ε.Ε. δεν επιτρέπει την εισαγωγή κατεψυγμένων κρεάτων από χώρες μη-μέλη. Επομένως, κάτι τέτοιο βάζει «φρένο» στις εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το α’ εξάμηνο του 2021, είχε προβλεφθεί μία περίοδος χάριτος για τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία όμως έχει ήδη εκπνεύσει. Επομένως, οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να κάτσουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση.

Βρυξέλλες και Λονδίνο, εν ολίγοις, θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς θα γίνει με τα κατεψυγμένα κρέατα, τα οποία εισάγονται από τη Βόρεια Ιρλανδία στην Ιρλανδία και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Όπως είναι εύλογο, παράγοντες της βρετανικής αγοράς θεωρούν ότι ένα μόνιμο «μπλόκο» θα επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων και πιέζουν το Λονδίνο να συμβιβαστεί και να δεχθεί τους όρους της Ευρώπης.

Όμως, από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί «σκληρή» στάση, απειλώντας τις Βρυξέλλες με την επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News