Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 14:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Στις 27 Απριλίου ψηφίζεται η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit

Ε.Ε.: Στις 27 Απριλίου ψηφίζεται η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit

Την ερχόμενη Τρίτη και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει προκειμένου να επικυρώσει την εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για μετά το Brexit, καθώς ο χρόνος τελειώνει για την επικύρωση της συμφωνίας, η προθεσμία της οποίας λήγει στις 30 Απριλίου. 

Υπό τον κίνδυνο να εκπνεύσει η προθεσμία, οι Ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για τη συμφωνία, αν και στο θέμα με τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας δεν έχει βρεθεί λύση (είναι ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί τόσο καιρό η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας).

Η Βόρεια Ιρλανδία έχει παραμείνει στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει ανοιχτά τα σύνορά της με την Ιρλανδία, η οποία παραμένει μέλος της Ε.Ε. Ωστόσο τα αγαθά τα οποία προέρχονται από διαφορετικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως συμβαίνει και με τις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.

Η Βρετανία νωρίτερα μέσα στο 2021, αποφάσισε μονομερώς να επεκτείνει τη μεταβατική περίοδο με τη Βόρεια Ιρλανδία (δίχως τελωνειακούς ελέγχους) έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, μια κίνηση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες. 

Μετά από διαβουλεύσεις οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν σήμερα να δώσουν το «πράσινο φως», για την ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη, διότι σε διαφορετική περίπτωση αν δεν επικυρωθεί η εμπορική συμφωνία, τότε η Μεγάλη Βρετανία και η Ε.Ε. θα αναγκασθούν να διεξάγουν το μεταξύ τους εμπόριο, υπό το καθεστώς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με δασμούς και ποσοστώσεις. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η συμφωνία έχει εγκριθεί από τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφους 108 υπέρ, και 1 κατά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News